Primul lucru pe care cu toții ar trebui să îl facem înainte de a lua o decizie importantă este să ne documentăm. Cu atât mai mult, dacă vorbim despre un tratament medical ce poate avea implicații serioase asupra sănătății noastre. Epilarea definitivă este unul dintre aceste procedee care a devenit tot mai frecvent în zilele noastre, atât în rândul femeilor, cât și al bărbaților.
În cazul în care sunteți interesat/ă de tratamentul de fotoepilare, sfatul nostru este să apelați la un specialist în domeniu, care v-ar putea oferi informații clare și validate științific. Totodată luați în considerare și faptul că procesul de epilare definitivă diferă de la persoană la persoană, astfel încât o consultație individuală este obligatorie pentru a stabili nevoile dumneavoastră.
Cu toate acestea, suntem conștienți de faptul ca majoritatea preferă să caute răspunsuri la întrebările lor pe Google sau apelând la cunoscuți care au avut o astfel de experiență. În aceste cazuri, există două riscuri majore:
Volumul foarte mare de informație poate crea dificultăți în a filtra ceea ce e calitativ de opiniile nevalidate.
Generalizarea experiențelor altor persoane poate fi în dezavantajul nostru. Fiecare organism reacționează diferit în funcție de o serie de factori externi, de aceea este indicat să cereți sfatul medicului.
În cele ce urmează vom analiza cele mai frecvente mituri despre epilarea definitivă:
1. Epilarea definitivă cauzează cancer
Încă de la apariția sa au existat controverse legate de efectele nocive pe care tratamentul de fotoepilare le poate avea asupra sănătății. Cancerul a fost unul dintre acestea, însă cercetătorii au dovedit că e doar un mit.
Energia produsă de aparatul de epilare este sub forma unei lumini concentrate. Spre deosebire de alte forme de radiații, această energie luminoasă nu poate afecta celulele la nivel molecular fiindcă e o formă de radiație neionizantă. Radiațiile neionizante nu pot determina ruperea moleculelor, deci nu pot provoca mutații în celule.
Mai mult decât atât, energia luminoasă generată acționează numai la suprafață, nedepășind nivelul foliculului pilos. În acest sens, studii recente atestă faptul că acțiunea energiei luminoase nu determină lezarea ADN-ului și nici nu produce mutații la nivel celular; mutații care ar putea provoca un cancer cutanat la nivelul pielii normale.
2. Epilarea definitivă cauzează infertilitate
Un alt mit despre epilarea definitivă se referă la infertilitate. Specialiștii ne asigură că nu există niciun risc ca ovarele să fie afectate în timpul tratamentului deoarece lungimea undei este controlată astfel încât să vizeze numai foliculul de păr.
Deci, nu este niciun pericol să optați pentru epilarea definitivă pe linia bikinilor. Ar trebui ca lungimea undei să pătrundă prin peretele abdominal pentru a leza ovarele, însă acest lucru este imposibil datorită țesuturilor organismului și mușchilor din acea zonă. Mai mult decât atât, fasciculul este alcătuit din energie luminoasă. Aceasta nu poate distruge moleculele și, prin urmare, nu poate afecta nici ADN-ul sau celulele din organism.
3. Epilarea definitivă este permanentă
În această situație avem de-a face cu înțelegerea greșită a cuvântului “definitiv”. “Definitiv” nu înseamnă “permanent”. Într-adevăr, prin procesul de epilare, firul de păr este distrus “definitiv”, dar nu “complet”. Aceasta se datorează faptului că firul de păr este într-un continuu ciclu de creștere: creșterea activă/ciclul anagen, regresia/ ciclul catagen și stagnarea/ciclul telogen. În timpul ședinței de epilare definitivă, fasciculul acționează numai asupra firelor de păr aflate în primul ciclu – cel anagen. De aceea, tratamentul se extinde pe un număr mai mare de ședințe, în funcție de zonă, la un interval de timp stabilit de specialist.
Deci, corect ar fi să afirmăm că tratamentul de fotoepilare are drept efect “reducerea permanentă a părului”, cu mențiunea că firele rămase după tratament vor crește mult mai greu, vor deveni foarte subţiri şi depigmentate, având un aspect uşor asemănător cu puful. Desigur, rezultatele variază de la organism la organism în funcție de: vârstă, grosimea părului, adâncimea la care sunt rădăcinile, tipul de piele și numărul de ședințe efectuate anterior.
Specialiștii în domeniu consideră un tratament de fotoepilare reușit atunci când efectul obținut se menține cel puțin pe durata unui ciclu complet de creștere a firelor de păr. De aceea, se recomandă ședințe de întreținere o dată la 6 sau 12 luni.
4. Epilarea definitivă nu poate fi realizată dacă ai alunițe
Un alt mit deconstruit face referire la persoanele care au alunițe și care nu ar putea beneficia de epilarea definitiva. Nimic mai fals.
Aluniţele reprezintă formațiuni bine delimitate, de forme și dimensiuni diferite, care se găsesc la nivelul pielii. Ele au o culoare mai închisă decât restul pielii – variind de la brun până la nuanțe de negru – deoarece sunt grupări de celule cu pigment. Cantitatea mare de pigment din structura aluniţei va absorbi mai multă energie, care poate provoca leziuni în interiorul formațiunii din cauza gradului ridicat de căldura. O astfel de leziune poate reprezenta cauza declanșării unui melanom – o formă foarte agresivă de cancer de piele.
Deci, aplicarea spotului de lumină direct pe o zonă cu alunițe este strict interzisă – indiferent de mărimea acesteia. Pentru a le proteja în timpul ședințelor de epilare definitivă, acestea pot fi acoperite cu un creion dermatograf alb – albul, neavând pigment, nu absoarbe energia – sau cu o cremă ecran solar cu indice mare de protecție. De asemenea, aparatul nu va fi aplicat la nivelul aluniței, ci doar în jurul său.
You must be logged in to post a comment.