Dacă aveți probleme cu vergeturile, stați liniștiți, nu sunteți singurii în această situație, de fapt, se estimează că aproximativ 80% dintre oameni au. Vergeturile sunt reacția normală a pielii la creșterea rapidă.
Mai exact, în momentul în care masa corporală crește prea rapid, cum se întâmplă la pubertate și în caz de sarcină, pielea nu poate să țină pasul, așadar, fiind brusc întinsă, face vergeturi. De asemenea, mai sunt și alți factori care pot favoriza apariția vergeturilor, cum ar fi genetica, care joacă un rol important în probabilitatea de dezvoltare a acestora.
Din păcate, nu există o formulă magică care să vă garanteze eliminarea completă a vergeturilor de pe piele, însă există, totuși, multe opțiuni disponibile care pot ameliora considerabil aspectul acestora, precum există și anumite măsuri pe care le puteți lua pentru a reduce riscul de dezvoltare a vergeturilor.
Dacă vergeturile reprezintă o problemă pentru dumneavoastră sau doar v-am stârnit curiozitatea, vă invităm să citiți, în continuare, despre ce sunt vergeturile, de ce apar și cum poate fi prevenită dezvoltarea acestora.
CE SUNT MAI EXACT VERGETURILE?
Vergeturile sunt răspunsul natural al pielii la o creștere prea rapidă sau la o întindere prea bruscă. Există mai multe motive pentru care pielea se poate întinde prea rapid, ceea ce duce la dezvoltarea cicatricilor, adică a vergeturilor, printre care se numără și sarcina, creșterea bruscă în greutate, pubertatea, precum și unele medicamente.
Când pielea este întinsă dincolo de limitele cu care este obișnuită, fibrele de elastină și de colagen care îi permit să crească și să se întindă într-o manieră normală, incep sa se descompuna. Acest proces lasă pielea în imposibilitatea de a răspunde acestor schimbări rapide și, prin urmare, aceasta se rupe și se cicatrizează.
Oricine poate dezvolta vergeturi, indiferent de vârstă sau sex, deși femeile tind să fie mai predispuse să le dezvolte, comparativ cu bărbații. Vergeturile pot apărea aproape oriunde pe corp, dar cele mai frecvente zone tind să fie abdomenul, coapsele, șoldurile, sânii și fesele.
Când se dezvoltă pentru prima dată, vergeturile pot fi roz, roșii sau violete, pot cauza mâncărime și se pot simți umflate la atingere. Cu toate acestea, cu timpul, culoarea începe să se estompeze și ajunge să se amestece cu culoarea pielii.
CE CAUZEAZĂ DEZVOLTAREA VERGETURILOR?
Așa cum am menționat mai sus, când pielea este întinsă prea mult sau crește prea repede, fibrele care o țin laolaltă nu sunt capabile să lucreze suficient de repede, pentru a menține pasul. Prin urmare, porțiuni din piele ajung să se sfâșie, ceea ce lasă acele canaluri sau dungi pe care le recunoaștem, în mod obișnuit, ca fiind vergeturi.
Iată câțiva dintre cei mai comuni factori care determină pielea să se întindă rapid:
Sarcina
Vergeturile sunt atât de frecvente în timpul sarcinii, încât se estimează că între 50% si 90% dintre femei le vor dezvolta pe parcursul sarcinii, mai ales între a șasea și a noua lună.
În timpul sarcinii, o femeie poate lua în greutate între 10 și 14 kilograme, ceea ce înseamnă o creștere mult prea rapidă, la care pielea, în special cea de pe abdomen, nu face față, iar când este întinsă peste capacitățile ei obișnuite, ajunge să dezvolte vergeturi.
Deoarece există anumiți factori genetici care joacă un rol în modul în care pielea răspunde la diferiți stresori și în cât de multă elastină și colagen produce, dacă mama dumneavoastră a dezvoltat vergeturi în timpul sarcinii, atunci este foarte probabil să dezvoltați și dumneavoastră.
Deși nu este posibil să preveniți în totalitate apariția vergeturilor, există unele măsuri de precauție pe care le puteți lua, cum ar fi consumul alimentelor potrivite în acest sens și hidratarea corespunzătoare atât din interior (printr-un consum adecvat de apă și alte lichide), cât și la exterior (prin aplicarea de creme topice dedicate).
Pubertatea
În timp ce vergeturile sunt adesea asociate cu sarcina, este foarte frecvent ca atât fetele, cât și băieții să le dezvolte și în perioada pubertății. Adolescenții se confruntă cu o mulțime de schimbări într-un interval de timp relativ scurt, cum ar fi apariția temutei afecțiuni dermatologice: acneea, modificări ale timbrului vocal, schimbări de dispoziție și accese de creștere bruscă.
Aceste accese de creștere bruscă sunt principalele vinovate pentru apariția vergeturilor în perioada pubertății și, deși nu toți adolescenții le vor dezvolta, nu este neobișnuit să apară câteva vergeturi în zona brațelor, a șoldurilor, a feselor sau chiar în zone mai puțin așteptate, precum genunchii și spatele.
Creșterea în greutate
Dacă ați înregistrat o creștere rapidă în greutate, este probabil să fi dezvoltat și câteva vergeturi pe parcurs. Creșterea bruscă în greutate poate avea la bază mai multe cauze, inclusiv afecțiuni medicale sau hormonale, cum ar fi sindromul ovarelor polichistice (PCOS) sau menopauza, probleme cu tiroida, stres sau chiar anumite medicamente.
În mod similar cu ceea ce se întâmplă în timpul sarcinii, atunci când greutatea corpului crește foarte mult, pielea se străduiește să țină pasul cu întinderea bruscă, iar colagenul și elastina se descompun, ceea ce provoacă rupturi în straturile de piele.
Cremele pe bază de steroizi
Cremele topice pe bază de steroizi sunt adesea prescrise ca tratament adjuvant pentru diferite afecțiuni de piele, cum ar fi dermatita, eczema sau alergii ale pielii.
Aceste creme funcționează eficient în reducerea inflamației, motiv pentru care pentru un număr considerabil de persoane reprezintă o parte importantă a schemei de tratament, care își propune gestionarea simptomelor și reducerea inflamațiilor.
Însă, un efect secundar neplăcut al corticosteroizilor este apariția vergeturilor, deoarece steroizii tind să descompună țesuturile conjunctive din piele. Acest tip de vergeturi prezintă mâncărime și tind să permanente, și mai greu de ameliorat ca și aspect.
Dacă utilizați corticosteroizi topici și vă îngrijorează apariția vergeturilor, consultați medicul despre alte opțiuni disponibile și amintiți-vă să vă mențineți un nivel adecvat de hidratare, atât la interior, cât și la exterior, pentru a reduce impactul acestora.
CUM SĂ PREVENIȚI APARIȚIA VERGETURILOR
Deși probabilitatea fiecăruia de a dezvolta vergeturi este asociată cu diverși factori genetici și cu istoricul medical al familiei în acest sens, există anumite măsuri pe care le puteți lua pentru a reduce riscul de apariție a vergeturilor. Aveți, în continuare, unele dintre cele mai eficiente metode de prevenire a vergeturilor:
Beți multă apă
Cu toții am auzit recomandările: „bea 8 pahare de apă în fiecare zi pentru o piele mai moale” sau „bea 2 litri de apă zilnic pentru a slăbi”. În timp ce cantitatea de apă zilnică recomandată pentru funcționarea eficientă a organismului este încă aflată în dezbatere, adevărul este că menținerea unui nivel adecvat de hidratare în corp, poate face minuni pentru corp și, în special, pentru piele.
Atunci când organismul este deshidratat, pielea își pierde din elasticitate, ceea ce crește riscul de a dezvolta vergeturi, deci pentru a vă menține pielea moale și elastică, încercați să beți cel puțin 8 pahare de apă pe zi și să consumați alimente bogate în apă, cum ar fi castraveții, căpșunile, ananasul și țelina.
Țineți-vă greutatea sub control
După cum probabil ați reținut deja, creșterea bruscă în greutate este inamicul pielii dumneavoastră, în special atunci când vine vorba de vergeturi. Așadar, menținerea greutății sub control, chiar și în timpul sarcinii, va avea ca rezultat reducerea șanselor de dezvoltare a vergeturilor.
Creșterea cantității de grăsime în corp nu este singurul tip de creștere în greutate care duce la apariția vergeturilor; persoanele care practică culturism sau ridică greutăți sunt, de asemenea, predispuse la dezvoltarea vergeturilor.
În cazul halterelor, vergeturile tind să apară în zona bicepșilor, a umerilor sau a coapselor, în special în timpul programelor de creștere a masei musculare, unde scopul este de a îmbunătăți considerabil volumul masei musculare.
Folosiți creme și loțiuni dedicate
Să rămâneți hidratați la exterior este la fel de important, de aceea, utilizarea unor creme și loțiuni special formulate pentru a preveni apariția vergeturilor este o idee grozavă, mai ales în perioadele în care riscul de dezvoltare este ridicat.
Indiferent dacă sunteți gravidă sau doar încercați să evitați vergeturile, siguranța este esențială atunci când vine vorba de ceea ce aplicați pe corp.
Optați pentru creme care au la bază ingrediente naturale și hidratante, cum ar fi cacao, jojoba sau untul de shea, care funcționează eficient prin hidratarea pielii, ceea ce îi oferă elasticitatea de care are nevoie pentru a evita apariția vergeturilor.
Știați că loțiunile și cremele hidratante sunt cel mai eficiente, atunci când pielea este ușor umedă în momentul aplicării? Pentru a profita la maxim de produsul dumneavoastră hidratant, îndepărtați excesul de apă cu ajutorul unui prosop, după ce ați terminat dușul și apoi aplicați crema sau loțiunea preferată.
Dușul cu apă caldă vă deschide porii, context în care produsele hidratante pot pătrunde mai adânc în straturile de piele. De asemenea, umezeala din piele va ajuta la menținerea unui nivel de umiditate adecvat, comparativ cu aplicarea unei creme hidratante pe pielea uscată.
You must be logged in to post a comment.