Cu totii stim senzatia neplacuta pe care o avem atunci cand ne privim in oglinda si observam ca ne-a aparut un cos pe fata. Dar cum ar fi sa te trezesti cu pete rosii pe piept, spate, maini si nu numai?
Acneea corporala este mult mai frecvent intalnita decat dezbatuta.
Acneea corporala este similara celei faciale atat in privinta simptomelor, cat si a tratamentului, iar persoanele care au, sau au avut acnee la nivel facial, sunt mai predispuse sa dezolte acneea corporala.
Aceasta se formeaza atunci cand porii sau foliculii de par raman blocati cu piele moarta sau ulei. Astfel, acneea poate aparea pe orice zona a corpului unde exista glande seboracee, responasibile de producerea sebumului sau a uleiului, si acolo unde exista foliculi de par.
Acneea corporala este cel mai des intalnita pe spate, pe piept si gat, iar petele pot aparea pe orice zona a corpului, mai putin pe palme, si pe talpi. Acest tip de acnee poate fi mai dificil de controlat decat acneea faciala deoarece pielea de pe corp este mai groasa si are mai multi pori decat tenul nostru, ceea ce face ca acestia sa se blocheze mai repede. In plus, aceste zone sunt deseori acoperite de haine, ceea ce inseamna ca pielea ta este in contact constant cu uleiurile pe care le produce.
Deoarece nu poti sa iti opresti pielea din a secreta uleiuri sau din a-ti bloca porii, poti totusi sa previi acneea corporala prin curatarea adecvata a pielii tale.
Acneea corporala si igiena
O igiena deficitara nu provoaca neaparat pete, insa o igiena corespunzatoare poate preveni acneea. Aceasta se formeaza cand uleiurile se combina cu celulele moarte de piele si pori blocati, ceea ce creeaza un mediu propice bacteriilor. Spalarea zilnica a pielii si exfolierea saptamanala pot preveni blocarea porilor.
Un dus in fiecare zi iti poate tine pielea curata si lipsita de bacterii. Foloseste un burete bland si un gel de dus catifelat si asigura-te ca ti-ai spalat fiecare parte a corpului, inclusiv zonele mai greu accesibile precum spatele. Dusul este important mai ales dupa exercitii fizice sau alte activitati care au condus la o transpiratie abundenta. Asigura-te ca exfoliezi usor pielea cel putin o data pe saptamana folosind un burete si un gel exfoliant. Daca ai pielea grasa, foloseste un produs de curatare care contine acid salicilic sau acid glicolic – aceste ingrediente exfoliaza usor pielea si ajuta la deblocarea porilor.
Tine minte totusi ca dusurile prea frecvente, exfolierea prea intensa a pielii, baia in apa fierbinte sau utilizarea unor sapunuri antibacteriene dure pot sa duca la o inrautatire a starii pielii tale. Asigura-te ca nu iti cureti pielea mai des de doua ori pe zi si ca folosesti apa calduta si produse blande de curatare.
Stresul si alimentatia
In timp ce igiena este un factor foarte important, nu este singurul care contribuie la acneea corporala. Daca ai mai avut acnee corporala, cu siguranta ai aflat ca stresul si alimentatia ta contribuie la aparitia acesteia. Oamenii de stiinta insa nu au demonstrat ca mancarea poate produce acnee. Desi multe persoane considera ca ciocolata, alunele, molustele si produsele de patiserie produc acneea pe corpul nostru, nu exista dovezi stiintifice in aceasta privinta. Daca simti ca un anumit tip de mancare e daunator pielii tale, renunta la acesta.
Cu toate acestea, este o ideea foarte buna pentru tine sa ai o alimentatie sanatoasa si echilibrata pentru ca tu sa te simti in general mai bine, lucru ce va contribui si la sanatatea pielii tale. Consuma alimente bogate in antioxidanti precum fructe, legume sau boabe intregi.
In ceea ce priveste stresul, cel zilnic nu duce la aparitia acneei. Insa cel cronic poate inrautati lucrurile. De fapt, stresul este unul din cei mai importanti factori care conduc la acnee in randul adultilor. Stresul poate contribui negativ la acnee deoarece afecteaza productia de hormoni din corp.
Cand esti stresat, glandele raspunzatoare de adrenalina produc mai mult cortizol, iar aceasta schimbare la nivelul hormonal face ca glandele tale sa produca mai mult ulei. Sebumul in exces face ca porii de pe pielea ta sa se blocheze mai usor. Pe langa impactul asupra productiei de hormoni, stresul afecteaza sistemul imunitar. Acesta poate reduce capacitatea de vindecare a sistemului tau imunitar cu pana la 40%, ceea ce va face mai dificil procesul de vindecare a petelor sau cosurilor de pe pielea ta.
Si chiar daca nu poti elimina complet stresul din viata ta, poti sa reduci nivelul acestuia prin activitate fizica zilnica si un somn odihnitor si suficient in fiecare noapte.
Tratarea acneei
Acneea corporala, la fel ca cea faciala, poate fi tratata cu o varietate de produse. Atunci cand tratamentul recomandat in farmacii nu este suficient, prescriptia unor medicamente de catre un doctor specialist poate fi solutia potrivita pentru tine. Antibioticele recomandate in astfel de situatii contin eritromicina si tetraclicina si alti derivati ai acesteia, prevenind cresterea bacteriilor la suprafata pielii. Problema cu folosirea antibioticelor este ca bacteriile care provoaca acneea pot deveni rezistente la acestea odata cu trecerea timpului.
Pastilele de tip anticonceptionale sunt uneori prescrise femeilor pentru a regla productia de hormoni si totodata a acneei. Pentru cazurile severe de acnee corporala, isotretinoinul este un medicament recomandat care reduce dimensiunea glandelor seboracee si previne ca o cantitate excesiva de ulei sa fie produsa la nivelul pielii.
Prescriptia medicala nu este necesara in cazul acneei corporale reduse sau minimale. Pe langa recomandarea unei curatari zilnice adecvate, sunt indicate produsele non-comedogenice, care nu blocheaza porii. Poti de asemenea sa folosesti o lotiune de spalat pentru corp sau un cleanser ce are ingrediente care lupta impotriva acneei precum peroxidul de benzoil sau acidul salicilic.
Este de asemenea recomandat sa incerci un tratament local, apeland la produse care contin: acizi alfa-hidroizi (usuca petele), peroxid de benzoil (desfunda porii), acid salicilic (usuca petele), uleiul de arbore de ceai (omoara bacteriile). Aceste ingrediente pot fi gasite in creme, lotiuni si geluri. Tine cont de faptul ca ai nevoie de un produs care sa fie usor de aplicat deoarece trebuie sa il folosesti in zone greu accesibile. In timp ce aceste produse trateaza acneea corporala pe care o prezinti, ele nu sterg cicatricele pe care aceasta le lasa. Ai nevoie de alte produse pentru a trata urmele lasate de acneea corporala. Apeleaza la un specialist pentru a beneficia de solutia potrivita tie.
You must be logged in to post a comment.