Uleiul de arnica este excelent pentru a reduce umflăturile, pentru a ajuta la vindecarea vânătăilor, dar în special, pentru a reduce din durerile articulare.
Proprietățile antiinflamatoare pe care uleiul de arnica le are îl fac un remediu excelent pentru mâncărimi, iritații provocate de insecte sau orice disconfort provocat de afecțiunile articulare.
Descoperă în continuare mai multe despre planta arnica și despre proprietățile sale miraculoase pentru ameliorarea durerilor, în special a durerilor articulare.
Ce este arnica?
Arnica sau Arnica montana este o planta perenă, cu flori de o culoare galben spre portocaliu. Aceasta crește în zonele muntoase ale Europei și se cultivă în America de Nord, iar asemănarea ei cu o margaretă ia conferit și numele de „margareta munților”.
Arnica este folosită în scop medicinal încă din anii 1500, dar proprietățile sale incredibile i-au menținut popularitatea până în prezent. Planta de arnica ajunge la o înălțime de aproximativ 60 cm, iar florile gălbuie și frunzele verzi au o culoare foarte intensă.
Arnica se regăsește într-o mulțime de produse topice naturiste precum creme, alifii, tinctură, balsam sau ulei de arnica. De reținut este că nu se recomandă folosirea uleiul esențial pur, ci doar diluat. Nu trebuie aplicat pe piele până nu se diluează și nu trebuie, sub nicio formă, ingerat, iar asta pentru că, în forma brută, acesta este extrem de concentrat.
Istoria uleiului de arnica
Proprietățile uleiului de arnica au fost descoperite de către o călugăriță de naționalitate germană, Hildegard von Bingen, recunoscută pentru studiile sale despre biologie și medicină. Hildegard a scris despre proprietățile uleiului de arnica pentru prima dată în secolul 12. Începând cu secolul al 16-lea, oamenii care locuiau în zonele muntoase au început să folosească uleiul de arnica pentru a reduce tensiunea musculară și a ameliora durerile provocate de lovituri.
Interesant despre planta de arnica este faptul că, uneori, este folosită ca ingredient în băuturi sau alimente precum deserturi sau dulciuri. Totuși, cantitatea este extrem de mică. De asemenea, arnica este utilizată și în produsele antimătreață. Uleiul de arnica este un ingredient important și în parfumuri sau cosmetice.
Beneficiile uleiului de arnica
1. Vindecă vânătăile
O vânătaie reprezintă o zonă decolorată de pe piele care apare în urma unei răni care provoacă ruperea vaselor de sânge. Vânătăile sunt inestetice, iar vindecarea rapidă a unei vânătăi este mereu, de dorit. Un remediu rapid și natural pentru vindecarea vânătăilor este uleiul de arnica.
Un studiu realizat la universitatea Northwestern a descoperit că aplicarea topică a uleiului de arnica este extrem de eficient în reducerea vanatailor. Simpla aplicare a acestui ulei, de două ori pe zi, este ideală pentru a vedea rezultate într-un timp foarte scurt. De reținut faptul că uleiul nu se aplică pe răni.
2. Ameliorarea durerilor osteoartritei
Studiile efectuate asupra uleiului de arnica au arătat că acesta este un remediu naturist excelent pentru osteoartrita. Utilizarea topică a uleiului de arnica, fie diluat, fie ca ingredient într-o crema pentru dureri articulare poate reduce considerabil simptomele neplăcute ale artritei. Studiile au demonstrat că efectul antiinflamator al uleiului de arnica este asemănător cu cel al medicamentelor precum Ibuprofen.
Uleiul de arnica este, eficient, în special pentru tratarea artritei la nivelului genunchilor. Studiile au demonstrat că aplicarea timp de 6 săptămâni a uleiului de arnica, de două ori de zi, pe zona afectată, a redus considerabil disconfortul, durerile.
3. Reduce durerile musculare și inflamațiile provocate de entorse sau alte afecțiuni
Uleiul de arnica este un remediu eficient pentru mai multe tipuri de inflamații sau dureri la nivel muscular sau articular. Uleiul de arnica are efecte pozitive în reducerea durerilor și inflamațiilor la nivel muscular, iar acest aspect este extrem de benefic pentru persoanele cu un stil de viață activ sau pentru sportivi.
Uleiul de arnica a fost utilizat în medicina tradițională pentru ameliorarea durerilor provocate de hematom, contuzii, entorse, boli reumatice și inflamații la nivelul pielii. Helanina și timolul, substanțele care se regăsesc în arnica au proprietăți antiinflamatoare puternice. Timolul este un vasodilatator eficient care stimulează circulația sângelui, reducând sensibilitatea mușchilor.
4. Stimulează creșterea părului
Pe lângă toate aceste beneficii pe care le are pentru articulații și mușchi, uleiul de arnica este eficient și pentru stimularea creșterii părului. Indiferent dacă ești bărbat și începi să chelești sau ești femeie și îți dorești să ameliorezi din pierderile masive ale părului, uleiul de arnica îți poate fi de folos. Un masaj al scalpului cu ulei de arnica stimulează foliculii părului și susține creșterea unui fir de păr sănătos.
Unde găsești ulei de arnica?
Uleiul de arnica se găsește în numeroase magazine naturiste. Acesta se găsește fie ca ulei pur, fie ca ingredient principal în anumite produse. Recomandarea noastră este să optezi pentru produse care conțin ulei de arnica, fiind deja diluat spre a fi folosit în siguranță pentru aplicarea topică.