Știm cu toții că medicii dermatologi și specialiștii în îngrijirea pielii recomandă întotdeauna să nu ne stoarcem coșurile. Dar câți dintre noi respectăm de fapt această recomandare? Dacă sunteți sinceri cu dumneavoastră, veți admite că ați încercat cel puțin o dată să vă stoarceți un coș.
De aceea, ne-am gândit să vă venim în ajutor cu sfaturi despre stoarcerea coșurilor, pentru că dacă tot nu rezistați tentației de a stoarce un coș sau două, măcar să știți care este modalitatea ideală de a face asta. Astfel, veți minimiza eventualele daune pe care le puteți produce.
CARE ESTE REGULA DE AUR PENTRU STOARCEREA COȘURILOR ACASĂ?
Este foarte important, în primul rând, să știți când trebuie să stoarceți și când nu, sau când trebuie să vă opriți din stors. Mai exact, trebuie să stoarceți doar coșurile care au ajuns să aibă un cap alb/galben, deoarece în această etapă de dezvoltare coșurile sunt cel mai ușor de extras, riscul de cicatrici fiind minim, pentru că umflătura este foarte aproape de suprafața pielii.
CE ESTE SUBSTANȚA DIN INTERIORUL COȘULUI?
Substanța din interiorul coșului este, de fapt, puroi compus din celule ale pielii, bacterii și celule inflamatorii, care sunt trimise acolo de sistemul dumneavoastră imunitar pentru a combate această infecție bacteriană localizată la nivelul pielii.
Este, de asemenea, un lichid bogat în proteine, care este de obicei de culoare galben-albicios, galben sau uneori maroniu-galben.
CE AR TREBUI SĂ FACEȚI DUPĂ CE V-AȚI STORS UN COȘ?
Dezinfectați zona cu spirt și lăsați-o în pace, nu continuați să o mai stoarceți. Este posibil să doriți să aplicați o compresă rece, pentru a ajuta la reducerea iritației și a inflamației, ori puteți utiliza o cremă cu steroizi pentru a reduce roșeața și inflamația.
De obicei, vă dați seama că un coș a fost complet eliminat de puroi, atunci când nu mai are ce să iasă din el, în afară de sânge. Așadar, când vedeți sânge, este momentul să vă opriți.
După ce ați terminat cu stoarcerea coșului, trebuie să vă asigurați că păstrați zona curată și că o lăsați să se vindece corect pentru a evita cicatricile ulterioare. Probabil că o să vă înțepe puțin, dar puteți dezinfecta zona cu un disc demachiant și spirt. Nu frecați, doar tamponați ușor pielea.
CE ESTE LICHIDUL INCOLOR CARE IESE ATUNCI CÂND STOARCEȚI PREA MULT UN COȘ?
Lichidul incolor este pur și simplu un fluid care se acumulează în zonă din cauza inflamației. Nu este puroi, nu este infecție.
DE CE AR TREBUI SĂ ȚINEȚI CONT ÎN TIMP CE VĂ STOARCEȚI UN COȘ?
Dacă aveți un cos roșu, care doare la atingere și pare a fi adânc sub piele, este destul de imposibil să-l extrageți în acel moment. De obicei, dacă coșul nu are încă capul format și este încă sub piele, încercarea de a-l extrage nu numai că poate fi foarte dureroasă, dar poate provoca iritații și chiar infecții care vor îngreuna vindecarea coșului.
Mai rău, dacă traumatizați cu adevărat pielea, riscați să vi se cicatrizeze și să rămână vizibil permanent.
CARE ESTE DIFERENȚA DINTRE UN CHIST ȘI UN COȘ?
Depinde de ce tip de chist vorbim. Există forma chistică a acneei, care este o formă mai severă de acnee vulgară, iar acest tip de acnee este caracterizat de coșuri mai adânci, mai mari, mai dureroase, sub piele, care au un potențial mai mare de cicatrici ulterioare.
În general, chisturile nu ar trebui să fie extrase, deoarece pot duce la alte probleme, precum inflamația, infecția și cicatrizarea zonei. Chisturile ar trebui să fie evaluate de către un medic dermatolog, în anumite cazuri fiind necesară eliminarea chirurgicală, pentru a putea fi scoase în întregime din piele.
DE CE APAR MAI MULTE COȘURI ÎN ANUMITE ZONE?
Coșurile au tendința să apară în zonele uleioase ale pielii, motiv pentru care le observăm, în mod obișnuit, în zona T a feței.
De asemenea, hormonii pot declanșa apariția mai multor coșuri în anumite zone, motiv pentru care femeile diagnosticate cu sindrom de ovar polichistic, ce au niveluri ridicate de hormoni androgeni, au probleme cu coșurile în zona feței care este echivalentă cu zona în care este dispusă barba la bărbați.
DE CE REAPAR COȘURI ÎN ACELEAȘI LOCURI?
Pot fi mai multe explicații valabile. Coșul probabil că nu a fost stors complet, motiv pentru care s-a reinfectat. Din cauza modificărilor lunare ce au loc la nivel hormonal, deoarece o creștere a producției de hormoni poate declanșa o producție crescută de sebum, un risc crescut de infecție bacteriană și iritarea coșului încă o dată.
Uneori, aceste coșuri recurente sunt chistice și revin, pentru că nu formează niciodată un cap care trebuie extras. Porul este înfundat, sub suprafața pielii și se poate mări, apărând la suprafața pielii, atunci când corpul produce mai mult sebum.
CUM PUTEȚI STOARCE UN COȘ ÎN ȘASE PAȘI
Coșurile sunt, de obicei, umflături albe cu o bază roșie și pot fi adesea dureroase la atingere. Când aveți coșuri, înseamnă că există puroi în interior, adică o infecție localizată, deci sunt bacterii implicate.
Este important să acordați atenție pielii dumneavoastră și dacă observați uscarea sau iritarea acesteia, încercați să utilizați produse cu proprietăți de vindecare a pielii.
Puteți utiliza, de asemenea, produse pentru acnee pentru a trata episoadele de acnee, dar și pentru a preveni viitoarele pusee, așa că, de obicei, este indicat să continuați folosirea lor chiar și după ce pielea dumneavoastră este vizibil îmbunătățită.
Dacă aveți probleme doar cu câteva coșuri, puteți opta pentru tratamente de tip spot-on, care sunt ușor de aplicat pe suprafețe restrânse de piele, cum sunt coșurile.
UN GHID ÎN 6 PAȘI DESPRE CUM SĂ STOARCEȚI UN COȘ
- Sterilizați zona și asigurați-vă că aveți instrumentele pe care le veți folosi și mâinile curate. De asemenea, locul în care faceți asta este de preferat să fie unul igienic.
- Veți dori să vă asigurați că vă spălați fața înainte cu apă caldă sau, mai bine, că faceți un duș cu aburi, pentru a deschide cu adevărat porii.
- Folosiți degetele sau un extractor de coșuri, pentru a pune presiune pe pielea care înconjoară capul coșului, pentru a împinge conținutul acestuia în afara pielii. Dacă folosiți degetele, puteți mări tracțiunea prin înfășurarea degetelor cu hârtie curată, aplicând presiune.
- Coșurile cu cap alb ar trebui să iasă destul de ușor atunci când sunt dezvoltate suficient, însă dacă nu reușiți să extrageți coșul mai bine renunțați pentru moment, deoarece forțarea acestuia și apăsarea continuă, plus stoarcerea vor irita pielea și mai mult, ceea ce va duce doar la și mai multă inflamație, roșeață și durere. În plus, creșteți riscul de infecție și cicatrici locale.
- După ce ați stors coșul, este recomandată aplicarea unui corticosteroid topic și/sau a unui tratament local pentru acnee, care conține probabil peroxid de benzoil sau un antibiotic, comprese reci, dacă doriți, sau pur și simplu încercați să lăsați zona în pace.
- Consultați un profesionist pentru îngrijirea tenului pentru a vă ajuta să extrageți coșurile pe care nu reușiți să le extrageți pe cont propriu. Pe scurt, trebuie să știți când este indicat să vă opriți din stoarcerea unui coș.
Așadar, acum știți cum ar trebui să vă stoarceți coșurile în mod corect. Menționăm că nu este recomandat să vă stoarceți coșurile, ci să mergeți la un profesionist care să vă îndrume către un tratament, care să aibă rezultate pe termen lung. Însă, pentru cazurile în care chiar trebuie sau vreți să vă stoarceți un coș, ar trebui măcar să știți care este modalitatea corespunzătoare de a le extrage, fără a produce alte complicații ulteriore. Dumneavoastră obișnuiți să vă stoarceți coșurile? Și dacă da, care este modalitatea pe care o utilizați?
You must be logged in to post a comment.