Cu un continut mediu de peste 60% de apa, organismul uman este un sistem complex, care trebuie mentinut bine hidratat in fiecare zi. Sanatatea tesutului muscular, a organelor interne si a sistemului osos depinde de aportul zilnic de apa. În ciuda recomandarilor cu privire la cantitatea optima de apa ce trebuie bauta de fiecare dintre noi, consumul in exces poate duce si el la probleme asimilate unui regim de viata necorespunzator. Unul dintre fenomenele mai putin cunoscute este retentia de apa, anuntata de o serie de stari specifice de disconfort, precum si de transformari la nivel corporal.
Care este simptomatologia retentiei de apa in organism
Cel mai comun semn al faptului ca te-ai putea confrunta cu retentia de apa in organism este umflarea mainilor si a picioarelor. Desi aceste manifestari nu sunt iesite din comun in cazul gravidelor sau in cazul oricarei femei care traverseaza perioada menstruatiei, ele pot anunta o afectiune renala grava si chiar o insuficienta cardiaca. Retentia de apa are simptome precum:
⦁ piele cu textura lucioasa si intinsa
⦁ inflamatii ale gleznelor
⦁ umflare a articulatiilor
⦁ balonare nefireasca
⦁ crestere in greutate
⦁ dificultati ale respiratiei
⦁ durere a articulatiilor
⦁ migrene
Ce cauze poate avea retentia apei in organism
Semn al unui stil de viata dezordonat si indicator al unui dezechilibru de natura nutritionala, retentia de apa in organism poate fi cauzata, concomitent, de o mare varietate de procese ce au loc in organism.
Printre cauzele retentiei de apa se numara: gravitatia (perioadele lungi de timp petrecute in picioare permit acumularea de lichide la nivelul membrelor inferioare), variatii ale nivelurilor hormonale pe parcursul perioadelor menstruale, administrarea anticonceptionalelor, aparitia unei sarcini, anumite deficiente alimentare (deficitul de vitamina B1), consumul unor cantitati excesive de sare.
Daca in privinta consumului de sare, pe care o gasim din plin in aproape orice produs alimentar din comert, nu putem avea control deplin, iar statul prea mult timp in picioare face parte din rutina multora dintre noi, unele afectiuni asociate retentiei de apa pot fi diagnosticate si monitorizate. Printre toate acestea, se numara:
⦁ excesul de analgezice, de antidepresive si de medicamente care regleaza tensiunea arteriala
⦁ existenta unor afectiuni hepatice
⦁ existenta unor afectiuni tiroidiene
⦁ existenta unor afectiuni ale rinichilor
⦁ existenta unor boli pulmonare
⦁ existenta artritei
⦁ insuficienta venoasa
⦁ insuficienta cardiaca
⦁ instalarea unor alergii
⦁ dezechilibre hormonal
Ce solutii si ce tratamente ai la dispozitie pentru a combate retentia de apa in organism
Retentia de apa in organism reprezinta un risc pentru multe persoane, asa ca masurile de preventie si de combatere a acestei probleme pot fi puse in practica de toti cei interesati de un stil de viata sanatos. De la ajustarea dietei si a cantitatii de apa bauta zilnic, pana la un tratament pentru retentia de apa, ai la dispozitie o serie intreaga de remedii prin care sa contracarezi o problema care iti poate afecta profund starea de bine. Primul pas in identificarea masurilor cele mai potrivite cu starea ta de sanatate este o consultatie la medic. În urma acesteia, iti va fi prescris tratamentul de care ai nevoie si iti vor fi oferite recomandari pertinente. În afara de acestea, poti adopta cateva obiceiuri noi:
Redescopera activitatea fizica: atunci cand exersezi la sala sau cand faci jogging, pui sangele in miscare si antrenezi inclusiv circulatia apei in organism. O consecinta imediata este ameliorarea senzatiei de glezne umflate si a durerilor de picioare. Daca nu ai o conditie fizica neaparat buna, poti incepe cu plimbari lejere prin parc. Pe masura ce iti vei dezvolta rezistenta si vei avea in vedere o hidratare corespunzatoare, retentia de apa va avea un regres semnificativ.
Majoreaza consumul de apa: in mod paradoxal, un aport suplimentar de apa poate ajuta la eliminarea sarii si la drenarea rezervelor pe care organismul le face in perioadele in care nu este hidratat corespunzator. Fie ca, pur si simplu, bei mai multa apa, fie ca optezi suplimentar pentru pepenele rosu, apa de cocos sau ceaiurile din plante, vei obtine un efect pozitiv. Pentru mai multa eficienta, elimina bauturile cofeinizate si alcoolul.
Restabileste echilibrul alimentar: cauta la raftul supermarketului produsele cu un continut redus de sare, evita alimente care uzual au cantitati mari de sare precum chipsurile, alunele sarate, fii atent la produsele care pot contine sare”ascunsa – alimente procesate.limina, pe cat posibil, sarea de pe lista ingredient pe care le folosesti in mod curent la gatit si nu adauga sare suplimentar, atunci cand consumi un aliment. Daca excesul de sodiu este nerecomandat, o doza majorata de potasiu poate avea efecte bune asupra retentiei de apa, asa ca alege sa incluzi in dieta ta mai multe banane, carne de vita din belsug si ceva mai multe lactate.
Ce plante se pot dovedi de mare ajutor?
Printre produsele care au efect diuretic se numara: ceaiul de papadie, ceaiul de matase de porumb, paducel si ienupar.
Retentia de apa nu este o afectiune in sine, ci indiciul unor disfunctii ale organismului. Cu un regim de viata echilibrat, vei putea contracara atat simptomele, cat si cauzele acestui fenomen.
You must be logged in to post a comment.