Intotdeauna ne-a preocupat numarul de kilograme in plus sau in minus, dar cheia unui „look” agreabil nu il reprezinta acest aspect cantitativ (numarul de kilograme) ci calitatea adica compozitia corpului nostru. Probabil va intrebati de ce doua persoane de acelasi sex, aceeasi inaltime si greutate arata ca aspect, diferit.Tocmai din cauza acestei compozitii a corpului lor.
La acelasi numar de kilograme , una din aceste persoane poate avea un procent mai mare de tesut adipos (grasime corporala), cealalta persoana cu procent mai mic de tesut adipos dar mai mare de masa musculara. Cel care va arata mai bine va fi bineinteles ultimul dintre acestia.
Exista si cazuri de normostaturali si normoponderali (cu inaltime si greutate normale) dar cu procent scazut de masa musculara si exces de tesut adipos (peste 20 %) cu hipotonie musculara si procent crescut de lipide si colesterol.Acestia sunt asa-numitii „slabii grasi”.
Greutatea reprezinta suma unor elemente variabile dintre care: o parte relativ fixa care cuprinde greutatea scheletului, a sistemului nervos, a pielii si viscerelor si o parte care prezinta un caracter foarte variabil reprezentata de muschi, grasime si apa de infiltratie din tesuturi.
La un om tanar de 60 kg partea fixa reprezinta aproximativ 20 kilograme si partea variabila aproximativ 40 kg (30 kg masa musculara si 10 kg grasime).
Dispozitia tesutului adipos difera la cele doua sexe. Localizarile anatomice mai frecvente ale tesutului adipos sunt la nivelul regiunilor superioare ale mebrelor, ceafa, sani, fese; la nivel muscular exista intre 4 si 15% tesut adipos. Tesutul adipos muscular este insa mult mai activ din punct de vedere metabolic si preia rapid trigliceridele sanguine pentru depozitare. Grasimea din abdomenul inferior este mai putin activa metabolic, dar are un mare potential de a creste cantitativ, asa cum descoperim din pacate multi dintre noi.
Cantitatea de grasime este moderata genetic, endocrin si de aportul caloric al dietei.
Evolutia cantitatii de grasime din organism este urmatoarea:
– creste in primul an al vietii, apoi scade o data cu dezvoltarea masei musculare
– creste la adolescenta
– la fete cresterea continua pe tot parcursul vietii, la femeile de peste 50 de ani poate ajunge pana la 31-35% iar la obeze la 30-70% din greutatea corporala
– la baieti dupa adolescenta tesutul adipos scade pana la varsta adulta cand incepe sa creasca din nou.
Obezitatea se datoreaza cresterii numarului de adipocite (celule care inmagazineaza grasime) in primul an de viata, debutul adolescentei 11-15 ani si ultimul trimestru de sarcina, dar si cresterii cantitatii de lipide continute de acestea.
Cum putem masura si controla procentul de grasime corporala?
Evaluarea compozitiei corporale se realizeaza prin mai multe metode, insa cea mai la indemana tuturor este achizitionarea unui cantar care sa afiseze procentul de tesut adipos si cel de masa musculara. Pentru un adult de sex masculin tesutul adipos reprezinta 14 – 20% din greutatea corporala, iar pentru femei 16 – 24%.
Pentru reglarea greutatii dar mai ales a procentului de grasime corporala este necesara practicarea exercitiului fizic a unei alimentatii adecvate si proceduri de remodelare corporala. Este foarte greu atunci cand pierdem kilograme in urma unei diete sa dam jos de fapt din grasimea corpului. Pentru scaderea in greutate , numai pe seama tesutului adipos, trebuie sa se tina cont ca pentru pierderea a 0,454 grame grasime pura este nevoie de cheltuirea a 3500 Kcalorii. Pentru o pierdere ideala de 1-1,5 kg/saptamana, ar trebui cheltuite 1000-1500 kcal/zi atat prin efort fizic cat si prin reducerea aportului alimentar.
You must be logged in to post a comment.