Pigmentul responsabil de culoarea pielii, părului și ochilor este melanina. Hiperpigmentarea pielii apare datorită unei producții mărite, anormale de melanină. Astfel, pielea capătă diferite imperfecțiuni: pete maronii în urma expunerii la soare, semne post acneice, pistrui, hiperpigmentări ce apar în perioada de sarcină , pete de bătrânețe etc.
Pete pigmentare – cum apar acestea?
Indiferent de cauzele lor, procesul prin care se formează petele pigmentare este similar. Concret, ele apar atunci când celulele pielii se supraîncarcă de pigment. Având în vedere că pielea secretă mai multă melanină sub acțiunea razelor de soare (tocmai pentru a proteja pielea de efectele lor nocive), hiperpigmentarea este o problemă frecvent întâlnită în cazul persoanelor care se expun frecvent la băi de soare.
Hipersecreția de melanină poate, însă, să apară și în perioada sarcinii – dar și odată cu îmbătrânirea – favorizată fiind de dezechilibrele hormonale.
Un detaliu foarte important în discuția despre pete pigmentare este că nu toate dintre acestea sunt la fel, lucru de care trebuie să ții cont atunci când alegi tratamentul corect. Astfel, lentigo se prezintă sub forma unor pete mici, rotunde, plate, de diverse dimensiuni. Ele sunt generate de expunerea excesivă la soare. Pe de altă parte, petele pigmentare specifice perioadei sarcinii dispar, de obicei, în prima jumătate de an după naștere. Sunt, însă, și cazuri în care acestea se încrustează în piele și sunt mai dificil sau imposibil de tratat.
Cum arată petele pigmentare?
Petele pigmentare pot fi recunoscute după câteva caracteristici distincte. De exemplu, lentigo se prezintă în nuanțe de bej până la brun închis și sunt localizate în zona feței (în special pe frunte și pe obraji), dar și pe brațe, picioare sau decolteu.
Hiperpigmentarea cauzată de sarcină apare sub forma unor pete asimetrice, au dimensiuni mai mari și o nuanță asemănătoare cu cea a cafelei cu lapte. Ele afectează mai ales partea de sus a frunții, tâmplele și obrajii și, uneori, buza superioară.
Ce trebuie să faci atunci când te confrunți cu pete pigmentare?
Prima regulă în îngrijirea tenului ce se confruntă cu pete maronii pe corp este aplicarea unei creme cu factor de protecție solară mare (SPF50 de preferat) nu numai la plajă, ci ori de câte ori este expus la soare.
Cel de-al doilea pas este utilizarea unei creme care are proprietatea de a decolora petele apărute.
Ce produs de depigmentare și uniformizare a culorii este potrivit pentru tenul tău?
Pentru a reduce hiperpigmentările pielii poți alege produsele care conțin ingrediente active precum arbutină, niacinamidă, vitamina C sau complexe AHA, ingrediente a căror efect pozitiv a fost dovedit de cercetările în domeniu.
Doar prin încercare vei găsi ingredientele care îți vor fi de ajutor. În unele cazuri un singur tratament nu este suficient pentru a scăpa de pete, trebuie sa ai răbdare și să îți impui o rutină pentru a obține rezultatele dorite.
Întrebări frecvente despre produsele de depigmentare
1. Cremele de depigmentare se folosesc doar toamna/iarna sau și în sezonul cald?
Recomandarea noastră este de a se folosi în anotimpurile cu soare mai puțin. Se pot aplica și în sezonul cald, însă atentie, este important să asiguri și o bună protecție UV a tenului dacă te expui la soare, deoarece lipsa protecției UV poate face ca fenomenele care se dorește a fi îndepărtate (petele) să se accentueze, datorită sensibilizării pielii. Astfel, în sezonul cald folosește produsul de albire doar seara, iar pe timpul zilei protejează corespunzator cu o crema cu factor de protectie mediu sau ridicat, în funcție de durata expunerii la soare.
2. Produsele de depigmentare poti fi aplicate pe întreaga față sau doar pe zonele cu pete? Dacă doar pe zone pigmentate, pe restul feței folosesc alta cremă? Aplică cremele de albire doar pe zonele afectate. Pe restul feței folosește crema de îngrijire pe care o aplici în ritualul zilnic de întreținere.
3. Se poate folosi Crema pentru pete și pistrui sau Corectorul de pete pigmentare și pentru petele maronii de pe corp: brațe, mâini, spate?
Da, produsele cu acțiune de decolorare au efect și asupra petelor de pe corp.
4. Se poate folosi Corectorul pete pigmentare împreună cu Crema pentru pete și pistrui, pentru eficacitate dublă?
Este recomandat să folosești un singur produs pentru tratarea petelor într-o anumită perioadă, cu pauze de 1-2 luni atunci când te hotărăști să încerci un alt produs. Eficacitatea produselor nu este dublată în condițiile utilizării ambelor produse în aceeași perioadă de timp, din contră, tenul poate fi sensibilizat și pot apărea iritațiile.
5. Doresc să știu dacă este indicată și pozitivă folosirea Corectorului de pete pgimentare în timpul unor ședințe de microdermoabraziune la cosmeticiană.
După microdermabraziune este recomandat să se evite tratamentele cosmetice de albire a tenului. Astfel, îți recomandăm să aștepți o perioadă, înainte de a începe tratamentul de decolorare a petelor.
6. Serul pentru albire se folosește în combinație cu Crema hidratantă pentru albire sau se folosesc fiecare pe rând?
Aceste două produse se pot folosi și împreună, însă este recomandat să fie incluse pe rând în rutină. Începeți cu aplicarea cremei hidratante pentru albire până se obișnuiește pielea cu principiile active. Dacă observați că această crema este foarte bine tolerată de către ten, în funcție de necesitate, se poate folosi și serul doar pe pete și apoi aplicați crema pe toată fața.
7. Produsele de albire/uniformizare pot fi aplicate și pe un ten acneic? Au efect și asupra cicatricilor?
Nu folosi produse de albire pe un ten ce se confruntă cu acnee. Tratează în primul rând problemele acneice. Pentru pete lăsate de acnee aplică pe pielea vindecată, fără leziuni, produsul de depigmentare. Pentru cicatricile lăsate de acnee produsele cosmetice nu sunt suficiente. Recomandarea în această situație este un tratament de specialitate la salon, iar ulterior să ajuți tenul cu produse de întreținere.
7. Pentru petele albe de pe spate aș putea să folosesc Corectorul de pete pigmentare?
În cazul petelor albe (depigmentare) produsul nu este recomandat. Recomandăm consultul unui medic specialist, el este cel mai în măsură să vă informeze cu privire la cauze și tratamentele medicale potrivite pentru o piele depigmentată. Depigmentarea pielii reprezintă micșorarea pigmentației normale a pielii, cauzată de o scădere a producției de melanină.
Deși petele pigmentare nu sunt periculoase în general, ele pot da naștere keratozei (care înseamnă îngroșarea localizată a stratului cornos). Din acest motiv, este indicat să te adresezi medicului în cazul în care observi astfel de modificări la nivelul petelor pigmentare.
You must be logged in to post a comment.