Drenaj limfatic

Sistemul limfatic reprezintă, într-un sens, al doilea sistem circulator al organismului. Este organizat în vase limfatice, noduli limfatici, limfă (lichidul interstițial care drenează prin vase) și limfocite (celule imunitare specializate). Amigdalele, splina, timusul sunt părți constituente ale sistemului limfatic.

Nodulii noștri limfatici sunt niște structuri interne mici și moi localizate în axilă, în zona inghinală și a gâtului, precum și în piept, abdomen sau genunchi. Nodulii limfatici produc celulele sistemului imunitar care acționează împotriva infecțiilor, în același timp filtrând și fluidul limfatic și eliminând corpii străini. Atunci când orice bacterie este prezentă în limfă, nodulii limfatici își măresc producția de limfocite, generând astfel inflamația acestora.

Sistemul limfatic nu beneficiază de o pompă pentru a facilita circulația limfei prin sistem, așa cum sistemul circulator are inima. Astfel, mișcarea corpului și funcția respiratorie facilitează circulația limfei prin vase și filtrarea acesteia de către nodulii limfatici. La persoanele care nu beneficiază de multă mișcare, sistemul limfatic poate fi blocat cu ușurință, astfel corpul uman devine susceptibil la infecții.

Tarife drenaj limfatic

DURATA 1 SEDINTA 5 SEDINTE 10 SEDINTE
50 minute 115F / 125B RON 550F / 600B RON 850F / 950B RON
90 minute 140F / 150B RON 700F / 750B RON 1150F / 1200B RON

Ce se întâmplă atunci când sistemul limfatic nu funcționează optim?

Dacă sistemul limfatic nu funcționează cum ar trebui, la început resimți doar astenia, lipsa poftei de viață, răceli frecvente, după care apar și semne precum edemele membrelor, accentuarea aspectului de celulită pe coapse și fese și chiar apariția venectaziilor (vasele sparte).

Ce înseamnă drenaj limfatic?

Drenajul limfatic asigură drenarea lichidelor excedentare care scaldă celulele, menținând, în același timp, echilibrul hidric al spatiilor interstițiale și evacuarea deșeurilor provenind din metabolismul celular. La evacuarea acestor lichide interstițiale participă două procese total distincte.

Primul proces este o captare realizată de capilare limfatice. Captarea este consecința creșterii locale a presiunii tisulare. Cu cât va fi mai mare presiunea, cu atât va fi mai mult preluată de capilarele limfatice. Al doilea proces constă în evacuarea, departe de zona infiltrată, a substanțelor preluate în capilarele limfatice. Acest transport al limfei în vase se realizează prin precolectoare către colectoare.

Cele două procese, foarte diferite unul de altul, trebuie facilitate prin tehnici apropiate drenajului manual. Captarea se realizează chiar la nivelul infiltrației. Evacuarea reprezintă transferul de lichide captate la distanță de zona de captare.

Ce efecte are drenajul limfatic?

Drenajul limfatic asigură o curățare generală a organismului, fiind recomandat în cadrul regimurilor de detoxifiere și slăbire. Ajută la micșorarea circumferinței, combate retenția de apă și senzația de picioare grele, crește gradul de oxigenare a țesuturilor, elimină balonarea, ameliorează problemele circulatorii, ajută la relaxare, îmbunătățește calitatea somnului și chiar întărește imunitatea.

Afecțiuni tratate prin drenaj limfatic

 • Persoanelor cu limfedem – în cazul unei mastectomii însoțită de extracția ganglionilor limfatici axilari, membrul superior își mărește volumul deoarece limfa nu mai trece prin lanțul ganglionar și se acumulează în braț;
 • În urma unor intervenții chirurgicale, drenajul ajută la diminuarea durerilor;
 • În cazul persoanelor cu fibromialgie, studiile dovedind faptul că drenajul îmbunătățește flexibilitatea;
 • În cazul persoanelor cu tulburări de circulație sanguină, cărora li se umflă picioarele după ortostatism sau mers prelungit.

Cât de frecvent poți să faci drenaj limfatic?

Curățarea limfei de toxine este indicată oricărei persoane sănătoase, femeie sau bărbat, oricât de des. Ideal ar fi să faci cel puțin două cure pe an. O cură implică 6-10 ședințe realizate câte două pe săptămână. E recomandată persoanelor care au retenție de apă, celor care țin cură de detoxifiere sau de slăbire, pentru rezultate mai bune, precum și tuturor celor care vor o piele mai sănătoasă.

Drenajul limfatic combate celulita?

În cazul unui drenaj limfatic deficitar, se produce o acumulare de grăsime și de toxine la nivelul adipocitelor. Prin urmare, celulele grase se vor încărca cu lichid și se vor umfla, favorizând apariția celulitei. Prin drenajul limfatic se elimină acumulările de lichide și de grăsimi din corp, prevenindu-se celulita. De asemenea, ședințele de drenaj limfatic dau rezultate și în cazul persoanelor care doresc să slăbească.

Beneficiile drenajului limfatic

Pentru că pune în mișcare limfa, drenajul limfatic ajută la accelerarea eliminării toxinelor și a procesului prin care organismul se regenerează, efectele sale pozitive fiind multiple:

 • Asigură o regenerare și o apărare eficientă a organismului, datorită faptului că limfa circulă mai bine. Pentru că rezidurile aflate în spațiile interstițiale se evacuează mai rapid, sistemul imunitar devine mai puternic și este mai eficient în lupta cu virușii sau bacteriile;
 • Ajută la relaxarea mușchilor, detensionându-i sub presiunea care se aplică într-o zonă sau alta a corpului;
 • Înlătură parțial senzația „picioarelor grele”, eliminând retenția de apă și reducând aspectul de picioare umflate;
 • Ajută la îmbunătățirea fermității pielii, pentru că în afară de limfă, circulația sanguină este de asemenea stimulată atunci când se aplică presiune la nivelul venelor periferice, tonifiind astfel pielea;
 • Ajută la reducerea celulitei, fiind o modalitate foarte bună de remodelare corporală. Pentru că sângele este bine oxigenat, pielea își menține elasticitatea și aspectul plăcut;
 • Contribuie la stimularea digestiei, datorită faptului că masajul abdominal ajută la punerea în mișcare a tractului digestiv, susținând funcționarea corectă a acestuia;
 • Reduce inflamația generată de efort, accidentare sau rezultată ca urmare a unei intervenții chirurgicale. Excesul de lichide este eliminat mai repede datorită drenajului, fapt care previne sau ameliorează inflamația țesuturilor și calmează durerea.

Contraindicatiile si complicatiile drenajului limfatic

Se recomandă ca persoanele care suferă din cauza unor boli ale sistemului limfatic sau vascular să consulte medicul specialist înainte de efectuarea ședințelor de masaj limfatic. De asemenea, recomandarea este valabilă și pentru pacienții cu boli oncologice, pentru femeile însărcinate sau cele care alăptează.

Atunci când drenajul limfatic manual este realizat corect, de către terapeuți calificați, cu suficientă experiență, acest masaj nu este urmat de complicații sau efecte adverse. Există însă și situații în care pot apărea amețeli, dureri de cap și musculare, echimoze (vânătăi), erupții cutanate sau senzație de oboseală.

După câte ședințe încep să se vadă primele rezultate?

Rezultatele apar în funcție de fiecare caz în parte, fiecare individ având o constituție unică, ritmul de viață fiind diferit, alimentația diferită, tocmai de aceea nu putem compara rezultatele unei persoane atente la alimentația sa și care merge de 2 ori pe săptămână la sală cu rezultatele unei persoane cu un exces ponderal important, care are și o slujbă de birou ce îl ține pe scaun 12 ore pe zi.

În ce costau rezultatele vizibile? Ce va observa pacientul că s-a îmbunătățit?

Primul semn pe care îl observă majoritatea pacienților este schimbarea aspectului urinei. Aceasta este mai concentrată, închisă la culoare și cu un miros diferit. Este primul semn că terapia funcționează.

Apoi sunt diminuate edemele și odată cu acestea, începe și pierderea centimetrilor. În cazul persoanelor care deși respectau o dietă și frecventau terapii de remodelare nu mai aveau rezultate, terapia de drenaj va funcționa ca o deblocare, iar rezultatele atât pe pierderea kilogramelor, cât și pe diminuarea gradului de celulită vor apărea după prima ședință.

Există recomandări pentru pacient înainte de o astfel de ședință?

Este foarte important ca pacientul să fie foarte bine hidratat pe perioada curei de terapie. Un pacient care nu bea lichide suficiente nu va avea rezultate spectaculoase.

Ce indicații trebuie respectate apoi?

Cu cât facem mai multă mișcare, rezultatele vor fi mai bune, pentru că fiecare contracție musculară ajută la refacerea drenajului limfatic natural al organismului.

TOP