In timpul sarcinii au loc modificari hormonale in organismal tau, motiv pentru care reactiile organismului tau la diversi stimuli pot fi neobisnuite. Daca esti insarcinata nu inseamna ca trebuie sa te inchizi sub un clopot de sticla si sa astepti 9 luni, ci sa iti continui in general viata obisnuita.
Totusi e bine sa stii ca exista anumite lucruri la care e mai sigur sa renunti pana dupa nastere pentru ca:
1.Pot face rau sarcinii;
2.Iti pot face rau tie;
3.Pot sa nu aiba eficienta.
Siguranta copilului pe care urmeaza sa-l nasti este preocuparea ta numarul unu atunci cand esti insarcinata.
Iata cateva dintre contraindicatiile in privinta terapiilor de infrumusetare:
1.Sauna/ tunel, impachetari
Sub efectul cantitatilor enorme de hormoni care circula in sangele tau, venele sunt deja dilatate, iar expunerea lor la caldura extrema le face si mai vulnerabile. Impachetarile presupun expunerea la caldura, si acest lucru poate provoca hemoragie si avort spontan.
2.Peeling chimic, sedinte de epilare laser sau IPL.
Pielea nu este in starea ei normala, ci devine extrem de sensibila si reactiva, iar produsele aplicate pot dauna bebelusului. Pe de alta parte, ca urmare a modificarilor hormonale suferite epilarea definitiva poate fi total ineficienta.
3.Antivergeturi? Da, dar doar crema! Procedurile corporale de ameliorare/ tratare a vergeturilor sunt total contraindicate.
Masajele cu creme speciale antivergeturi sunt prioritare in timpul sarcinii. Se folosesc de doua ori pe zi creme bogate in uleiuri hranitoare, in elastina, colagen si vitamine.
4. Creme anticelulitice?
Mai asteapta putin!
Principiile active care „mananca grasimea” din cremele de remodelare corporala nu prezinta pericol in timpul sarcinii, insa perioada nu e tocmai potrivita pentru acest gen de tratament. Daca vrei sa previi celulita, bea minimum 2 litri de apa zilnic si continua sa faci un pic de sport.
5.Tratamentele corporale
Tratamentele anticelulitice, vacuum-ul, electrostimularea – toate acestea sunt interzise pe parcursul sarcinii. Aceasta pentru ca toate aceste tratamente influenteaza circulatia si accentueaza contractia musculara. Se pot produc astfel hemoragii sau chiar avortul spontan.
Electrostimularea incordeaza excesiv musculatura, marind riscul de avort spontan; vacuum produce accelerarea circulatiei sangvine; masajul anticelulitic presupune manevre destul de aggressive ce pot provoca contractii; presoslim/drenajul limfatic produce stimularea ganglionilor limfatici si este contraindicat femeilor insarcinate
Doar masajul de relaxare se poate efectua. Restul tratamentelor corporale se incep la aproximativ doua luni de la nastere, cand corpul isi reia din functiile normale,
Ce este permis?
Exercitiile fizice
Acestea sunt chiar indicate in timpul sarcinii fiindca previn o serie de simptome si chiar complicatii ale sarcinii. Evident ca recomandarile privind miscarea sunt speciale pentru femeile insarcinate, acestea fiind sensibile si practicand miscarea pentru un scop anume, ci nu pentru intretinere sau slabire: pentru mentinerea sanatatii si imbunatatirea circulatiei si a pozitiei coloanei vertebrale pe timpul sarcinii.
Se recomanda:
– Sa faci miscare de trei ori pe saptamana, timp de jumatate de ora;
– Sa ai o dieta adecvata si diversificata;
– Sa eviti exercitiile riscante, de echilibru, pentru a preveni cazaturile, fracturile si alte complicatii;
– Sa eviti exercitiile de forta, se vor face doar acele exercitii ce implica miscari simple si sigure pentru femeia insarcinata. Intreaba medicul despre exercitiile permise in sarcina.
– Hidrateaza-te suficient, in sarcina nevoia de lichide este mai mare decat la femeia care nu este insarcinata.
Dupa sarcina, procedurile de remodelare corporala se pot incepe la 2 luni de la nastere, daca nu exista recomandari speciale de la medic, insa exista contraindicatii la o parte din acestea pentru mamele care alapteaza.