Odata cu instalarea iernii vin si problemele pentru piele. Din cauza temperaturilor scazute, tenul se deshidrateaza, asa ca are nevoie de ingrijire suplimentara. Insa aceasta nu este singura problema cu care ne confruntam in timpul sezonului rece, cand poate sa apara si cuperoza. Ce este ea si la ce sa ne asteptam atunci cand vine vorba despre tratamentul cuperozei, aflam in acest articol.
Cuperoza se caracterizeaza printr-o roseata difuza la nivelul fetei si, uneori, se extinde si pe decolteu. La inceput, roseata pielii este temporara si este insotita de senzatia de caldura locala puternica si senzatia de arsura. Acest eritem apare initial la nivelul nasului si al obrajilor. Daca boala nu este tratata, se extinde si pe restul fetei , iar eritemul temporar devine permanent.
CAUZELE CUPEROZEI
Cauzele cuperozei nu sunt pe deplin cunoscute, dar se incrimineaza factorii vasculari si factorii de natura inflamatorie. Apare la persoanele cu pielea deschisa la culoare (fototip I si II), care au in familie istoric de cuperoza si care in copilarie se inroseau foarte usor la emotii si la actiunea factorilor externi.
Se pare ca triggerul bolii este sensibilitatea exagerata a vaselor cutanate care reactioneaza foarte usor la diversi stimuli, printr-o dilatare puternica, urmata de umplerea lor cu sange (este faza manifestata prin inrosirea temporara a fetei). Dar aceste vase de sange nu au o structura normala si, ca atare, sangele va stagna in ele, vizual manifestandu-se ca un eritem persistent. Daca nu se trateaza, vasele vor deveni tot mai dilatate si ineficiente, iar culoarea rosie devine violacee, din cauza degradarii unor compusi sangvini.
Factori favorizanti sunt frigul, consumul de alcool, tutun, mancare condimentata, expunerea la soare, bauturile si baile fierbinti, anumite medicamente, sarcina, dezechilibre hormonale.
EVOLUTIA BOLII
Afectiunea trece prin mai multe stadii si, cu cat se incepe mai repede tratamentul, cu atat va da rezultate mai bune. Se va intarzia astfel evolutia spre stadiile mai grave.
- In primul stadiu, are loc inrosirea fetei la stimulii interni si externi (eritem temporar), flushing, senzatie de arsura. Pielea este deshidratata, uscata, sensibila, ceea ce va accentua simptomatologia. Este foarte important sa incepem tratamentul din acest stadiu, rezultatele vor fi bune daca realizam tratamente cosmetice specifice tenului sensibil si cuperozic.
- Stadiul II: eritem persistent, telangiectazii
- Stadiul III: eritem persistent, telangiectazii, papule si pustule (acnee rozacee).
- Stadiul IV: edem central al fetei, hiperplazia galndelor sebacee, ingrosarea nasului (Rinofima)
TRATAMENTUL CUPEROZEI
Rozaceea nu se poate vindeca, dar tratarea ei tine simptomele sub control astfel incat ea sa ramana in stadii incipiente cat mai putin deranjante. De asemenea, tratarea consecventa poate duce la regresia ei si, dintr-un stadiu avansat, sa ajunga intr-un stadiu mult mai putin grav. Pe de alta parte, daca nu este tratata, cu siguranta se va agrava. Simptomele devin tot mai deranjante si se poate ajunge chiar la tratament chirurgical.
Ca atare, pacientului trebuie sa i se explice conditia sa si sa inteleaga ca tratarea cuperozei/rozaceei se face permanent si trebuie sa devina un stil de viata.
Se recomanda evitarea factorilor declansatori, de la mancaruri condimentate, alcool, bauturi energizante, pana la evitarea saunei/bailor fierbinti. Sunt indicate exercitiile fizice usoare sau moderate, nu cele intense, mai ales ca exercitiile usoare pot fi folosite si ca instrument in managementul stresului.
Stresul, cel mai mare dusman al nostru, este greu de combatut, dar incercam prin:
- Exercitii fizice usoare/moderate dar regulate
- Somn de calitate
- Dieta echilibrata cu nutrienti sanatosi
Regimul de ingrijire la domiciliu, corect si consecvent, nu trebuie abandonat niciodata.
- Demachiant bland, tip spuma sau lapte. Se evita demachiantele astrigente sau cu putere mare de curatare pentru ca spolierea de lipide va fragiliza filmul hidrolipidic si va agrava cuperoza. Recomand:
- Self Foaming Cleanser Bruno Vassari
- Demachiant lapte ten sensibil Bruno Vassari → Fresh Cleansing Fluid
- Demachiant lapte Pevonia → RS2 Cleanser
- Tonic bland, hidratant, fara alcool:
- Tonic ten sensibil Bruno Vassari → Refreshing Toner
- Tonic cuperoza Pevonia → RS2 Toner
NU UITATI! TRATAMENTUL ORICAREI PROBLEME A TENULUI SI MAI ALES AL UNEI PROBLEME CARE NU SE POATE REZOLVA, CUM ESTE ROZACEEA, INCEPE DIN FAZA DEMACHIERII.
- Dimineata – crema hidratanta noncomedogenica, care sa protejeze pielea de factorii externi si sa contina si factori de calmare antiinflamatori. Recomand:
- Stop Redness de la Bruno Vassari, care este bogata in polifenoli (cu rol de intarire a peretilor vasculari) cumarina, azulena, extract de ceai verde (culoarea verde ascunde roseata). Este extrem de calmanta, efectul fiind imediat.
- Crema cuperoza Pevonia Botanica → RS2 Cream
- Peste crema hidratanta, obligatoriu crema cu SPF. Expunerea la soare agraveaza cuperoza prin fragilizarea vaselor de sange, deci un SPF30 este obligatoriu tot timpul anului, zilnic. Recomand:
- Crema Blue Light Shield cu SPF 40 de la Medicalia, antioxidanti (minunati pentru eliminarea stresului vascular)
- Seara – o crema mai hranitoare, iarna, chiar emolienta, bogata in lipide, pentru a crea un film protector. Atunci cand temperaturile sunt scazute, crema emolienta se poate folosi si dimineata; in plus, protejare fata cu un fular, guler inalt. Recomand:
- Skin Restore Plus de la Bruno Vassari, bogata in ceramide sfingolipide, bisabolol
- Ser + crema cuperoza Pevonia Botanica → RS2 Cream (produsele de la pe Pevonia Botanica mai adecvate tenului gras)
- Ca orice ten, si cel cu rozacee beneficiaza de o exfoliere usoara, dar:
- Sunt cu desavarsire contraindicate peelingurile fizice tip gomaj (scrub).
- Exfolierea trebuie sa fie blanda si doar o data pe saptamana, cu un peeling enzimatic sau un peeling chimic cu acid azelaic, cunoscut pentru proprietatile sale antiinflamatorii.
TRATAMENTUL CUPEROZEI IN CABINETUL DE COSMETICA
- Sunt benefice terapiile, adica tratamente cosmetice special create pentru tratarea cuperozei/rozaceei realizate o data la doua saptamani, timp de 6-8 sedinte, urmate de tratament de intretinere lunar. Aceste tratamente se realizeaza cu produse blande, hidratante, non-iritante, ce contin ingredienti:
- antiinflamatori
- antimicrobieni, cu rol de:
- hidratare
- nutritie
- intarirea peretilor vasculari
- scaderea reactivitatii vaselor de sange
- Daca in timpul tratamentului se aplica si fototerapia cu lumina verde, efectele benefice se amplifica.
- sedinta SPL
LA CABINETUL MEDICULUI DERMATOLOG
Daca ingrijirile cosmetice corecte, stilul de viata sanatos, tratamentele cosmetice devin la un moment dat ineficiente, medicul dermatolog, va poate prescrie:
- tratamentul cuperozei – local cu produse care contin benzoil peroxid, acid azelaic, antibiotice, brimonidine, oximetazoline hidroclorid
- tratamentul cuperozei – general cu antibiotice, pe termen lung, doze minime timp de cel putin trei luni. Atentie, doar la prescriptia medicului!
Odata calmat puseul acut, se poate trece la reluarea tratamentelor cosmetice. Niciodata nu abandonati tratamentul, mergeti regulat la dermatolog si cosmeticiana pentru ajustarea tratamentului.
Nu uitati: rozaceea nu poate fi vindecata, dar poate fi tinuta sub control. In momentul in care ingrijim tenului cuperotic, noi, de fapt, realizam si alte scopuri ale skincare: protectie anti UV, hidratare, nutritie. Produsele de cuperoza contin multi antioxidanti, vitamina C, vitamina E, vitamina A, deci ne realizam si scopurile antiaging si de revitalizare.