Dacă ar fi să facem un top al celor mai recomandate „produse-minune” pentru slăbit, cu siguranță ceaiul verde s-ar afla pe undeva în primele locuri. Are imaginea unui ingredient natural, sigur și cu tradiție, fiind integrat în multe pastile și prafuri care promit o victorie sigură în lupta cu kilogramele nedorite.
Pe de altă parte, se spune că ceaiul verde slăbește… doar dacă îl culegi chiar tu.
Care este, așadar, adevărul? Ajută la slăbit ceaiul verde sau este doar un mit de nutriție?
Ceaiul verde se obține din planta ceaiului, Camellia sinensis, prin metode diferite de procesare, dar care nu includ oxidarea, cum se întâmplă în cazul ceaiului negru. Este o băutură originară din China, unde are o întrebuințare îndelungată în medicina tradițională, fiind folosit pentru a calma diferite dureri, dar și pentru a stimula concentrarea sau a îmbunătăți dispoziția. O ceașcă de ceai verde (230 ml) conține, în medie, 30-50 mg de cofeină, în funcție de sortiment și de modul de preparare. Cantitatea de calorii a unei cești de ceai verde simplu, neîndulcit, este neglijabilă.
Există numeroase tipuri de ceai verde – chiar și dacă ne referim strict la cele simple, nearomatizate, cum ar fi sencha, matcha, gunpowder, bancha, gyokuro, care au niveluri variate de cofeină și se pot prepara în diverse moduri. În funcție de origine și procesare, calitatea ceaiului diferă foarte mult, de la ceaiurile vrac, cu frunze întregi, culese și prelucrate manual, până la cele la plic, cu resturi de frunze mărunțite. În general, ceaiul verde se consumă ca infuzie, dar există și excepții: la matcha, un ceai verde de culoare verde-aprins, se consumă inclusiv frunzele, sub formă de pulbere, amestecate în apă.
Ceaiul verde – știință și beneficii
Ce putem spune cu siguranță despre ceaiul verde, pe baza concluziilor din cercetări, este că are un conținut ridicat de antioxidanți – catehine, care previn deteriorarea celulelor. Dintre catehine, se remarcă EGCG, o substanță despore care unele studii arată că stimulează metabolismul și accelerează arderea grăsimilor. Alături de L-teanină și cofeină, EGCG contribuie la îmbunătățirea memoriei și atenției și protejează împotriva declinului cognitiv la vârste înaintate. Ceaiul are un efect paradoxal: oferă o stare de alertă și calmează, în același timp, astfel că lipsește senzația de agitație dată de alte produse ce conțin cofeină.
Slăbitul și ceaiul verde
Într-un studiu, bărbații care au luat extract de ceai verde înainte de exerciții fizice au ars cu 17% mai multă grăsime decât cei care nu au luat această substanță. Alte cercetari au arătat că catehinele din ceai cresc arderea grăsimilor atât în timpul antrenamentelor, cât și ulterior. Totuși, în majoritatea studiilor care au identificat un impact al ceaiului verde asupra metabolismului, acesta este prea redus încât să facă o diferență la nivelul kilogramelor pierdute.
Important de menționat: multe studii care analizează efectele ceaiului verde nu folosesc băutura, ci extractul, care este o sursă foarte concentrată de catehine și cofeină – mai mult decât ai putea obține dintr-o ceașcă de ceai. Însă chiar și în doze mari, efectele asupra pierderii în greutate au fost minime.
Concluzii
Ceaiul verde nu are un impact atât de puternic în cazul slăbirii cum au alimentația echilibrată și mișcarea, care acționează mai profund asupra metabolismului și a arderilor de grăsimi.
Într-adevăr, poți slăbi cu ajutorul ceaiului verde dacă îl bei în locul sucurilor, de exemplu, reducând astfel numărul de calorii consumate (însă nu îl îndulci cu prea mult zahăr sau miere).