Odată cu reducerea nivelului de estrogen care se produce la menopauză, scade și rata metabolică. Scăderea progesteronului poate provoca, la rândul ei, retenție hidrică. Astfel, menopauza se asociază cu o reducere a consumului energetic atât în repaus, cât și în activitate, o accelerare a masei musculare, creșterea depunerilor de grăsime în zona abdominală și creșterea nivelului de insulină între mese, plus eventuale edeme.
Cu alte cuvinte, femeile aflate la menopauză riscă să devină supraponderale dacă nu își schimbă alimentația. Mai mult, grăsimea care se acumulează induce un status proinflamator, care atrage după sine numeroase dereglări în funcționarea organismului.
Cum putem ține în frâu acumularea de kilograme odată cu aceste schimbări hormonale?
Acumularea de kg datorată shimbărilor hormonale de la menopauză poate fi evitată prin controlul atent al porțiilor de mâncare și printr-o alimentație bogată în substanțele pe care organismul le pierde cu ușurință în această perioadă: proteine de bună calitate (1 gr/kilogram-corp), lipide în cantitate mică, dar de tipul celor care NU provoacă reacție inflamatorie în corp – acizi grași omega 3 și 6, acizi grași mono și polinesaturați, glucide provenite din fructe și legume, calciu din lactate fermentate, fibre circa 25-40 g/zi.
Din experiență, sunt mai consecvente femeile, comparativ cu bărbații, atunci când încep o dietă?
Succesul unei diete nu depinde nici de sex, nici de vârstă, nici de ocupație sau stare materială, ci doar de motivația fiecărei persoane în parte. Și, bineînțeles, de sfaturile unui nutriționist priceput.
Există pacienți de ambele sexe care ar vrea să slăbească fără să schimbe nimic în comportamentul lor alimentar, dar și persoane care ascultă de sfaturile nutriționistului “la virgulă”, iar rezultatele se văd cu ochiul liber.
Top 10 alimente pe care trebuie să le eliminăm complet din alimentație dacă vrem să slăbim ori să ne menținem silueta:
⦁ Zahărul sub orice formă
⦁ Mierea – chiar dacă e naturală, conține tot zahăr. În plus, mierea are un conținut de fructoză important – acesta este un zahăr cu care organismul pur și simplu nu are ce face și atunci o depozitează
⦁ Cafeaua cu lapte și ciocolata cu lapte
⦁ Ketchup, maioneză, muștar dulce
⦁ Sucurile naturale de fructe
⦁ Produsele de patiserie, chiar și cele sărate. Conțin foarte multă grăsime!
⦁ Băuturile cu îndulcitori – păcălesc pancreasul și creierul ca și cum ar avea zahăr, iar metabolismul se dereglează imediat.
⦁ Orice fel de grăsime pentru uns pâinea. Nu toate sunt rele, dar nu avem nevoie de ele de la o vârstă încolo…
⦁ Sosurile gata pregătite – chiar și cele pe care scrie să sunt low-fat conțin frecvent zahăr, caramel, dextroză, amidon modificat etc. Cu alte cuvinte, calorii de care nu avem nevoie.
⦁ Fructele cu conținut foarte mare de zahăr (peste 20%): curmale, smochine, stafide, fructe zaharisite.
Cum completează tratamentele Silhouette planul pe care îl prescrieți pacienților?
Orice plan alimentar funcționează mai bine în combinație unul din următoarele două elemente (ideal cu amândouă) – tratamente corporale performante și exercițiu fizic. Tratamentele ajută la remodelarea zonelor cu grăsime încăpățânată (abdomen, genunchi, fese) sau accelerează mobilizarea grăsimilor nedorite.
În plus, orice mobilizare a grăsimii de depozit este însoțită și de produși de metabolism care trebuie eliminați cu ajutorul ficatului, rinichilor și pielii.
Drenajul acestora poate fi accelerat prin proceduri estetice. De asemenea, dacă vorbim de pierderea unui număr important de kilograme, este nevoie de stimulare a musculaturii și a circulației în unele zone, pentru a obține tonifiere și un aspect frumos al pielii.
You must be logged in to post a comment.