Masajul terapeutic indicat in gonartroza face parte din procedurile de recuperare medicala, fiind pe placul multor pacienti.https://beautylines.ro/masaj-terapeutic/
Masajul este indicat in gonartroza in special pentru efectul de tonifiere pe care il are asupra muschilor care stabilizeaza articulatia genunchiului, deoarece caracteristica definitorie a acestei afectiuni o reprezinta instabilitatea articulara.
Alte efecte pentru care masajul este benefic in artroza genunchiului constau in calmarea durerilor, influentarea favorabila a calitatii lichidului sinovial, care, pe langa rolul de lubrifiant, are si rolul de nutritie/ hranire a cartilajului articular. De asemenea, masajul are rol in reducerea edemelor, asuplizarea (cresterea mobilitatii) tesuturilor si stimularea receptorilor intraarticulari.
Efectul de calmare a durerilor de la nivelul genunchilor este mai intens daca se foloseste pentru masaj un gel sau un unguent care contine un antiinflamator nesteroidian sau capsaicina (componenta activa a ardeiului iute).
Masajul are actiune sedativa asupra durerilor musculare sau articulare, tesuturile vizate pot include muschi, tendoane, ligamente, piele, articulatii sau alte tesuturi de tip conjunctiv.
Masajul are o actiune favorabila asupra starii generale a pacientului, imbunatatind somnul si indepartand durerea musculara.
Ce alte beneficii are masajul terapeutic in cazul pacientilor cu gonartroza
Artroza cronica, spun specialistii, raspunde bine la masajul terapeutic, mai ales ca acesta calmeaza simptomele gonartrozei. Masajul poate sa reduca durerea articulara si sa sporeasca mobilitatea articulatiilor, ajutand la reducerea redorii (intepenirii) articulare.
Un tratament pe baza masajului oferit de un specialist poate stimula circulatia sangelui in zonele afectate de artroza, iar astfel se aduce sangele imbogatit cu oxigen, pentru a ajuta la vindecarea zonei afectate.
In plus, masajul poate sa elimine substantele toxice proinflamatorii care s-au acumulat in zona respectiva, el poate sa reduca stresul si sa induca o stare de bine pacientului.
Un studiu publicat in „Archives of Internal Medicine” a constatat ca masajul terapeutic este eficient in ceea ce priveste reducerea durerii si imbunatatirea functiei articulare in cazul persoanelor care sufereau de gonartroza. Totodata, American Massage Therapy Association (o asociatie americana de profil) subliniaza ca masajul terapeutic folosit in spitalele din SUA a inregistrat o crestere de pana la 30% in ultimii ani.
Referitor la institutiile medicale care au programe de masaj terapeutic, 71% dintre spitale indica faptul ca reprezentantii lor ofera masaj terapeutic pacientilor, pentru a tine stresul sub control si pentru confortul acestora, iar peste doua treimi dintre spitale (67%) folosesc masajul terapeutic pentru managementul durerii pacientilor.
O metoda complementara utila
Masajul terapeutic a devenit o metoda complementara destul de populara peste Ocean, iar americanii au descoperit ca este, in acelasi timp, si un tratament de care ar putea beneficia pacientii cu o forma de artroza.
Atunci cand este efectuat de un specialist in masajul terapeutic, cu experienta, aceasta terapie reprezinta un adaos foarte valoros la tratamentele clasice folosite pentru artroza.
Artroza cronica, potrivit specialistilor in acest tip de terapie, raspunde bine la masajul terapeutic. Durerea este calmata, pe masura ce muschii din jurul articulatiilor afectate se relaxeaza, redoarea (rigiditatea) se reduce si astfel pacientului i se permite sa aiba o mobilitate mai buna, o gama mai larga de miscari la nivelul genunchiului.
Faptul ca pacientul este ajutat sa se relaxeze, ca stresul scade in timpul sedintelor de masaj si ca persoana se simte din ce in ce mai bine sunt alte beneficii cu care vine la pachet masajul terapeutic. Desigur, este important sa discuti cu medicul tau curant sau cu un fizioterapeut inainte de a incerca acest tip de masaj.
Cel care face masajul terapeutic nu trebuie sa exercite o presiune prea mare pe zonele afectate
Expertii spun ca cel mai mult conteaza nivelul presiunii folosite in timpul masajului – de preferat este ca cel care face masaj sa aplice o presiune moderata – spre usoara. In cadrul unui studiu din 2010, publicat in „International Journal of Neuroscience„, oamenii de stiinta au aratat ca stimularea receptorilor de presiune sau stimularea nervilor de sub piele, care transmit semnalele de reducere a durerii catre creier, folosindu-se o presiune moderata, duce la reducerea in intensitate a simptomelor.
Lucrul esential pe care trebuie sa il ai in vedere este folosirea presiunii moderate in timpul masajului. Nu este de dorit un masaj viguros, prea puternic, insa nici un masaj prea usor. Daca se exercita o presiune usoara, daca terapeutul abia atinge suprafata pielii sau isi trece usor mainile peste genunchii afectati, nu se ajunge la acei receptori pe care trebui sa se puna presiune. Asa ca, daca masajul se bazeaza pe o presiune usoara, poate fi o activitate placuta, insa de dorit ar fi ca presiunea utilizata in masajul terapeutic sa fie una moderata.