Anorexia reprezinta o boala psihica care determina aparitia tulburarilor alimentare prin deformarea imaginii propriului corp si teama nejustificata de crestere ponderala. Anorexia este o tulburare a comportamentelor alimentare care afecteaza in special persoanele de sex feminin aflate la varsta adolescentei si apare ca o compensare a lipsei de autonomie si dezvoltare personala.
Ce reprezinta anorexia?
Anorexia reprezinta o boala psihica care determina aparitia tulburarilor alimentare prin deformarea imaginii propriului corp si teama nejustificata de crestere ponderala. Anorexia este o tulburare a comportamentelor alimentare. Aceasta afecteaza in special persoanele de sex feminin aflate la varsta adolescentei si apare ca o compensare a lipsei de autonomie si dezvoltare personala.
Care sunt cauzele anorexiei?
Cauzele anorexiei nervoase cuprind factorii ereditari, activitatea hormonala, atitudinea sociala care promoveaza o imagine distorsionata a idealului de frumusete si in anumite situatii mediul familial impropriu dezvoltarii psihice armonioase in perioada adolescentei. Factorii psihologici care favorizeaza manifestarea anorexiei nervoase sunt reprezentati de dificultatea de exprimare emotionala sau de rezolvare a situatiilor conflictuale si stima de sine scazuta.
Alte cauze posibile ale anorexiei sunt reprezentate de dereglarea activitatii serotoninergice si dopaminergice care determina aparitia tulburarilor psihotice ce pot asocia in evolutia lor tulburari alimentare.
Simptomele anorexiei
Persoanele care sufera de anorexie nervoasa prezinta in mod frecvent comportamente obsesiv compulsive legate de alimentatie. Acestea se manifesta prin restrictie alimentara indelungata, constanta, perfectionism, expresie emotionala diminuata, labilitate afectiva, consum excesiv de alcool si/sau stupefiante. Practicarea exercitiilor fizice solicitante, administrarea vomitivelor, laxativelor, diureticelor sau efectuarea clismelor evacuatorii reprezinta cateva dintre metodele utilizate de catre pacientii care sufera de anorexie nervoasa pentru a pierde greutatea corporala nedorita.
Privarea pe termen lung a organismului de nutrientii esentiali unei bune functionari determina aparitia manifestarilor specifice de organ. Simptomele intalnite in mod uzual in evolutia anorexiei nervoase sunt reprezentate de: tegumente uscate si palide, uscaciunea gurii, sensibilitate excesiva la frig, dereglarea ciclului menstrual. Totodata constipatia cronica insotita de dureri abdominale, edeme periferice, tulburari de ritm cardiac, fragilitate osoasa, pierderea masei musculare, incetinirea progreselor cognitive, capacitate scazuta de memorare, depresie si uneori tendinta de suicid.
Diagnosticul anorexiei
Diagnosticul de anorexie nervoasa este unul de excludere si se stabileste de catre medicul psihiatru prin eliminarea altor cauze care pot duce la scadere ponderala accentuata. Investigatiile paraclinice efectuate in cazul anorexiei nervoase au ca scop evaluarea starii generale a pacientului si al impactului starii de malnutritie la nivelul organismului.
Tratamentul in anorexie
Tratamentul anorexiei nervoase are ca scop restabilirea unui regim alimentar adecvat care sa asigure aportul de proteine, calorii si vitamine adaptate necesitatilor fiziologice ale bolnavului, remiterea starilor depresive si recastigarea respectului de sine.
Tratamentul medicamentos in cazul anorexiei nervoase poate cuprinde antidepresive si antipsihotice care se administreaza in conformitate cu indicatiille medicului psihiatru.
Terapia comportamentala de grup sau cea efectuata in cadrul familiei are ca scop schimbarea modului de gandire a pacientului, redobandirea respectului de sine si adoptarea unui regim dietetic care sa favorizeze restabilirea unei greutati normale pentru varsta si inaltimea bolnavului.