Nu exista la ora actuala o planta cu origini pe cel mai batran continent mai folosita si mai cunoscuta decat Aloe Vera. De la cosmetice la bauturi energizante, de la geluri de corp la diferite suplimente, planta Aloe Vera este cunoscuta drept „elixirul tineretii”.
In Egiptul Antic planta era folosita doar de faraoni, iar medicii acelor timpuri vorbeau despre Aloe Vera ca despre „planta nemuririi” .
Atat de mult credea acest popor african in puterea tamaduitoare a plantei incat, in ritualurile funerare, langa mumia faraonului se plantau vlastari de aloe vera.
stie deja ca prima atestare „documentara” a ei a fost acum 3500 de ani in Egiptul Antic si era cunoscută sub denumirea de ,,o mare regina a sanatatii”.
De ce sa consumam aloe vera suc, cum arata planta aloe vera inflorita, ce tratamente aloe vera in cosmetica exista, cum arata aloe vera de baut, de ce este importanta aceasta planta astazi si care sunt beneficiile ei vom descoperi in urmatorul material.
Cum a fost descoperita aloe vera? Specii de aloe vera
Desi primele dovezi documentate prin intermediul hieroglifelor dateaza din anul 3500 i.e.n in Egiptul Antic, exista si dovezi arheologice care atesta ca triburile din nordul Africii cunoasteau aceasta planta inca din anul 5.000 i.e.n.
Se stie deja ca arabii o foloseau pentru tratarea ranilor de sabie si alte probleme ale pielii. In limba araba aloe vera inseamna adevar amar si se refera la gustul ei dar ca si adevarul vindeca si ajuta organismul.
Dar Aloe vera nu se folosea doar in Africa. Timp de secole indienii Sonora din Mexic au folosit de asemenea aloe vera pentru a trata ranile de lupta in vremurile de conflict cu triburile indiene vecine.
Asa a facut si Alexandru cel Mare care, in timpul cuceririlor sale, a cautat planta aloe deoarece accelera refacerea ranilor de razboi ale soldatilor sai.
Arabii au folosit-o pentru a se proteja de arsurile de soare si din acest motiv este cunoscuta ca si “crinul desertului.” De asemenea a fost folosita in Egiptul antic si de multe alte civilizatii antice pentru efectele sale de vindecare.
Primii care au inceput sa o cultive pe suprafete mari au fost misionarii spanioli care au ajuns in Maroc si au plantat-o in apropierea locurilor unde stateau si au folosit-o pentru tratarea bolilor si a ranilor.
In prezent planta de Aloe Vera se cultiva in Australia, Bangladesh, Cuba, Republica Dominicana, China, Mexic, Jamaica, Kenya, Tanzania, Africa de Sud si Statele Unite.
Chiar si in Romania exista cateva plantatii de aloe vera, in medii controlate (sere si solarii). Denumirea botanica a Aloe vera este Aloe barbadensis miller si apartine familiei Asphodelaceae (Liliaceae).
Este o planta perena, xerofita, suculenta, are frunze triunghiulare, carnoase, cu margini zimtate, flori galbene si fructe cu numeroase seminte. In frunze gasim un gel transparent ce are in componenta vitamine, lipide, aminoacizi.
Specii aloe vera – medicinale, comestibile sau de apartament
Cand vorbim de aloe vera trebuie sa avem in vedere faptul ca sunt peste 500 de specii de aloe vera si toate sunt plante suculente. Cea mai raspandita si cea mai cunoscuta specie este Aloe vera aristata.
Majoritatea speciilor de Aloe au valoare medicinala, dar sunt unele specii care au doar valoare comerciala precum aloe camperi, aloe capitata sau aloe ciliaris.
speciile de Aloe sunt plante suculente, ce pot fi cultivate in aer liber doar in zonele in care temperaturile nu scad pana la pragul de inghet.
Datorita popularitatii lor, plantele de Aloe se gasesc spre comercializare in majoritatea pepinierelor si a magazinelor de gradinarit.
Plantele de Aloe sunt comercializate cand sunt inca mici, dar cu o ingrijire adecvata, ele pot ajunge pana la 2 metrii inaltime si 2,5 metrii latime.
cum spuneam si mai sus, nu toate plantele de Aloe ce sunt comercializate, sunt Aloe vera. Un alt lucru pe care trebuie sa il retii este ca o floare de aloe este greu de mentinut. In plus, la intrebarea cand infloreste aloe vera ca sa raspunzi trebuie sa stii specia.
Ce contine aloe vera?
Frunza de aloe vera contine aproape 80 de substante active, iar unele sunt foarte greu de sintetizat in laborator. Vorbim aici de diferiti aminoacizi, minerale, vitamine, fitosteroli, bradikininaza, hormoni vegetali, mucopolizaharide.
Un alt lucru interesant este faptul ca planta de aloe vera, asemenea castravetelui, este constituita practic 97% din apa. Aceasta apa, insa, nu e o substanta oarecare, ci aceea aleasa de planta pentru propria crestere si necesitate.
De exemplu, in cazul unui gel bazat pe frunze de Aloe vera, acesta va fi bogat in glicoze antrachinonice si antracene, cum ar fi aloina si cristale de oxilat de calciu.
In plus, cand planta de aloe este aplicata pe o arsura, pe o rana sau pe o iritatie a pielii, o multitudine de substante se misca, in mod ordonat pentru a ajuta in zona cu escariatii.
Ce boli trateaza aloe vera?
Primul lucru care ne intereseaza cand vorbim de aloe vera este ce boli trateaza aloe vera. Planta are multiple beneficii si datorita acestui lucru se foloseste pe scara larga in multe industrii.
Principala sa actiune pentru care este folosita in prezent este proprietatea sa antioxidanta, calitate oferita prin continutul de minerale si vitamine precum: manganul, cuprul, seleniul, vitaminele A, B4, B9, B12, C si E si cisteina (un aminoacid implicat in activarea globulelor albe si in vindecarea ranilor).
Antioxidantii neutralizeaza radicalii liberi, substante cu rol in dezvoltarea unor patologii, boala arteriala coronariana, Alzheimer, degenerescenta maculara (afectiune de natura oftalmica, caracterizata prin afectarea vederii centrale).
Componentele cu efect antioxidant din aloe vera fac din aceasta planta un element cu importante efecte benefice in prevenirea unor afectiuni cardiovasculare (afectiunile responsabile de cele mai multe decese la nivel mondial).
Totodata, Aloe vera contine 6 agenti antiseptici: lupeol, acid salicilic, uree, acid cinamic, fenoli si sulf, toti au actiune inhibitoare asupra ciupercilor, bacteriilor si virusurilor. Aplicat local, gelul de aloe vera are actiune calmanta si analgezica.
Este de mare ajutor in special persoanelor care sufera de dureri provocate de artrita reumatoida. Studiile au demonstrat ca aloe vera calmeaza durerile provocate de afectiuni localizate la nivelul nervului sciatic.
Aloe vera are un continut important de zaharuri, dintre care monozaharide (glucoza si fructoza) si polizaharide: (glucomanani/polimanoza) cu efecte benefice notabile.
Dintre aceste zaharuri merita amintite – alprogenul (o glicoproteina cu proprietati antialergice) si un nou compus antiinflamator – C-glucosil cromon.
In plus, Aloe vera functioneaza ca un adevarat tonic pentru sistemul imunitar, avand un rol important in activarea raspunsului sistemului imunitar al organismului precum si in intarirea inumitatii in general.
Acest efect se datoreaza atat vitamintelor si mineralelor din componenta plantei, cat si unor substante precum acemananul si alprogenul.
In ultimii ani s-a stabilit ca igiena dentara pe baza de aloe vera ajuta la eliberarea cavitatii bucale de bacterii si alti agenti patogeni, dar au si un efect pozitiv in prevenirea afectiunilor gingivale. Toate efectele cunoscute ale aloe vera, precum cel antiinflamator, analgezic, antiseptic – sunt de mare ajutor in mentinerea sanatatii orale.
Iar beneficiile acestei plante nu se opresc aici. Aloe vera contine enzime care ajuta la descopunerea grasimilor si zaharurilor, ajutand in felul acesta procesul de digestie.
Totodata, aloe vera ajuta la ameliorarea iritatiilor (ulceratiilor) din stomac si intestine, iar sucul de aloe vera are efecte pozitive in cazul celor care sufera de sindromul colonului iritabil.
Prin urmare, Aloe vera are un efect laxativ cunoscut care se datoreaza in mod special antrachionelor, substante purgative, care ajuta la reglarea tranzitului intestinal.
Gelul din frunzele de aloe vera se foloseste de sute de ani pentru rolul sau hidratant si pentru faptul ca favorizeaza vindecarea pielii. Totodata, substantele active din planta incetinesc schimbarile degenerative ale pielii si stimuleaza productia de colagen si de elastina, care ajuta la vindecarea si refacerea pielii.
Planta are numeroase atributii pentru ca toate partile din ea se pot folosi – floare aloe vera, frunze aloe vera sau frunza aloe vera, practic aloe vera planta medicinala este bine sa existe in casa noastra.
Se stie deja ca aloe vera barbadensis este o specia de aloe vera comestibila.
Aloe vera beneficii pentru sanatate
Beneficiile plantei de aloe vera sunt multiple: frunzele de aloe vera au efect antiinflamator, antiseptic, de detoxifiere, de stimulare a productiei de colagen, fiind utilizat atat in medicina naturista, cat si in cosmetica.
In planta de Aloe Vera gasim: Vitamina A (beta-caroten), Vitamina B4 (colina), Vitamina B9 (acid folic), Vitamina B 12, Vitamina C, Vitamina E, plus alte minerale precum: Calciu, Cupru, Crom, Seleniu, Magneziu, Mangan, Potasiu, Sodiu si Zinc.
Cel mai bine se evidentiaza beneficiile plantei de aloe vera atunci cand se foloseste sucul acestei plante. Sucul de Aloe Vera este o substanta transparenta gelatinoasa, care se gaseste in interiorul plantei.
Sucul de aloe poate fi aplicat pe piele si par sau poate fi consumat ca atare pentru a atenua simptomele sindromului colonului iritabil, inflamatiile, osteoartrita si ulcerele stomacale.
De asemenea, este un tonic general, care se poate administra in fiecare dimineata, pentru a te bucura de toate beneficiile pe care le are asupra sanatatii.
Sucul de Aloe Vera este foarte eficient in tratarea problemelor intestinale, datorita proprietatii antiinflamatorii. De asemenea, el ajuta la dezvoltarea bacteriilor „prietenoase” in intestine, lucru ce tine la distanta toate afectiunile intestinale.
Artrita reumatoida este o boala autoimuna care afecteaza intregul corp. Sistemul imunitar ataca tesuturile din organism, in special membranele ce acopera articulatiile, cauzand inflamatie si rigiditate.
Administrarea de suc de Aloe Vera in cure de doua saptamani poate ajuta la reducerea inflamatiei din organism, care cauzeaza reumatism si artrita. Sucul de aloe contine compusi antiinflamatorii, cum sunt sterolii vegetali, care ajuta la reducerea durerii si a rigiditatii.
Sucul sau gelul de Aloe Vera se aplica extern atunci cand ai probleme articulare, pentru a ameliora durerile musculare si articulare. Un produs foarte eficient, pe care il puteti gasi in magazinul nostru online, este si gelul relaxant cu Aloe Vera.
Sucul de Aloe Vera este eficient pentru a contracara simptomele refluxului gastric si pentru a stabili un nivel alcalin in organism. Sucul are un efect calmant asupra mucoasei gastrice si reduce aciditatea si disconfortul. Datorita proprietatilor laxative, ajuta, de asemenea, la tratarea constipatiei.
Sucul de aloe este foarte eficent in mentinerea unui nivel optim de colesterol, deoarece scade nivelul de trigliceride. Include sucul de aloe in dieta ta pentru a tine colesterolul sub control. Reducerea colestrolului te ajuta sa iti protejezi inima.
Sucul de aloe este o solutie naturala si simpla de a elimina surplusul de grasime. Acesta te ajuta sa scapi de kilogramele in plus prin stimularea metabolismului, reducerea nivelului de lipide si contribuie la arderea grasimilor.
Studiile au arata ca un consum regulat de suc de Aloe Vera imbunatateste sanatatea orala, reduce gingivita si formarea placii, previne aparitia inflamatiilor si a aftelor bucale.
Clatirea gurii cu suc de Aloe Vera imbunatateste igiena orala. Un studiu al Revistei Societatii Indiene de Parodentologie arata ca aplicarea locala a sucului de aloe imbunatateste sanatatea parodontala, dupa proceduri stomatologice.
Sucul de Aloe Vera ajuta la reglarea nivelului de zahar din sange, atunci cand este consumat in mod regulat. Cu toate acestea, consulta-te cu medicul inainte de a incepe sa consumi suc de aloe. Este nevoie ca medicul sa iti recomande o doza care sa nu interfereze cu alte medicamente pe care le iei pentru a reduce nivelul de zahar din sange.
In plus, consumul de suc de aloe in mod regulat compenseaza deficienta de aminoacizi din organism. Continutul ridicat de vitamine imbunatateste sistemul imunitar si mecanismele de auto-aparare.
Iar pentru cei care sufera in mod constant de raceli, tuse, gripa, secretii nazale abundente, bronsita si alte probleme respiratorii, sucul de aloe este cel mai bun remediu natural. Continutul de vitamina C din sucul de aloe ofera protectie impotriva racelilor, in special la schimbarile de anotimp.
Cum se foloseste un tratament cu aloe vera in cosmetica?
Atunci cand ne gandim la un tratament cu aloe vera in cosmetica avem in vedere mai multe beneficii. Cand vorbim de ingrijire aloe vera avem in minte atat planta in forma solida cat si la gel aloe vera natural. Planta se poate creste usor in apartament dintr-un pui de aloe vera, mai ales ca frunza de aloe vera pentru rani e un remediu cunoscut din popor.
Aloe vera hidrateaza pielea
Aloe vera hidrateaza pielea fara sa lase un strat gras, deoarece se absoarbe foarte repede in epiderma. Prin urmare, este recomandata pentru orice tip de ten, inclusiv pentru tenul gras.
Sucul de aloe vera este indicat sa fie folosit inainte de aplicarea machiajului sau pentru demachiere, prevenind uscarea tenului si asigurandu-i necesarul de vitamine si minerale de care acesta are nevoie.
Aloe vera are rol antiaging
O data cu inaintarea in varsta, incep sa apara si ridurile si liniile fine pe fata, iar pelea isi pierde din elasticitate. Putem preveni semnele imbatranirii si intarzia semnificativ aparitia lor cu ajutorul plantei de aloe vera.
Aceasta contine numerosi antioxidanti, printre care betacaroten, vitamina C si E care refac fermitatea pielii si o mentin hidratata. Prin utilizare regulata, tenul redevine neted, luminos, iar ridurile sunt estompate.
Aloe vera combate acneea
Sucul de aloe vera calmeaza iritatiile si inflamatia pielii, reduce mancarimea si inrosirea acesteia. In plus, ajuta la vindecare mai rapida a cosurilor sau a diverselor leziuni ale pielii: taieturi, arsuri etc.
Aloe vera folosita in mod traditional in ayurveda (un stravechi sistem de cunostinte medicale indiene) pentru tratarea problemelor cronice ale pielii, cum ar fi psoriazis, eczeme sau acnee.
Aloe vera contine substante care au proprietati anti-inflamatorii si care stimuleaza formarea de celule noi ale pielii. In acest mod, pielea se vindeca repede si natural. Sucul de aloe vera ajuta si la estomparea cicatricilor, indiferent de vechimea lor.
Aloe vera previne arsurile solare
Prin aplicarea de aloe vera pe piele, se formeaza un strat care actioneaza ca un scut de protectie impotriva factorilor de mediu, respectiv vant, soare sau poluare.
Sucul de aloe vera nu doar previne, ci si trateaza arsurile solare prin rolul sau in regenerarea celulelor pielii. Ca urmare a substantelor nutritive continute si a numerosilor antioxidanti, vindecarea pielii este accelerata.
Pe scurt, iată ce trebuie să reții despre aloe vera:
1. Detoxifierea corpului – Daca vrei sa-ti detoxifiezi organismul, aloe vera este cel mai natural mijloc prin care poti obtine acest lucru. Mineralele din aloe vera iti curata organismul de substantele ajunge in el din cauza stresului si poluarii.
2. Imbunatateste digestia – O digestie sanatoasa este cheia absorbtiei tuturor nutrientilor si mineralelor pe care le luam din mancare. De asemenea, aloe vera ajuta la absorbtia corespunzatoare a proteinelor, ajutand la echilibrarea tranzaitului intestinal.
3. Distruge celulele canceroase – Gelul din aloe vera imbunatateste sistemul imunitar si poate distruge celulele canceroase. Cel putin asa a reiesit dintr-un studiu realizat in 1995, care a demonstrat ca aloe vera are proprietati antitumorale.
4. Reechilibreaza nivelul glicemiei– S-a observat ca o cura de trei luni cu aloe vera a imbunatatit nivelul de glicemiei si a scazut colesterolul.
5. Repara colagenul epidermei– Aloe vera repara colagenul, sucul sau contribuind la combaterea efectelor imbatranirii. De asemenea, aloe vera grabeste vindecarea ranilor, taieturilor, arsurilor usoare sau iritatiei pielii.
6. Imbunatateste sanatatea dintilor – Dintii si gingiile se vor mentine sanatoase datorita proprietatilor antibacteriene si antimicrobiene ale aloe vera. Exista preparate din aloe vera pura care ajuta la eliminarea unor probleme grave precum gingiile sangerande sau ulceratiile orale.
7. Sanatate cardiovasculara– Mai multe studii au dovedit faptul ca aloe vera aduce beneficii multiple sangelui, ajutand la transportarea oxigenului. Un studiu din anul 2000 a aratat ca aloe vera poate ajuta la reducerea riscului de boli cardiovasculare si la reducerea colesterolului, facand sangele mai subtire.
8. Ajuta la slabit – Pentru ca ajuta la detoxifierea organismului, aloe vera contribuie si la pierderea in greutate, crescand totodata nivelul de energie al organismului. Se stie deja ca exista pe piata produse etichetate cu expresia – suc organic de aloe vera beneficii.
9. Reduce durerile articulare – Aloe vera folosit atat intern, cat si extern ajuta la reducerea inflamatiilor, contribuind astfel la scaderea in intensitate a durerilor musculare si articulare.
10. Hidrateaza pielea – Aloe vera are proprietati de hidratare a pielii, pastrand-o elastica, sanatoasa si stralucitoare. Aloe vera este perfecta pentru tenul gras, pentru ca o hraneste fara sa o incarce. De asemenea, aloe vera contribuie la echilibrarea nivelului pH-ului pielii.
Aloe vera contraindicatii
Chiar daca ne place sa privim planta de aloe inflorita, chiar daca auzim des expresii precum – gel de aloe vera beneficii sau gel aloe vera beneficii, daca facem o simpla cautare pe net vom gasi la cuvantul aloe vera wikipedia ca in lume exista specii de aloe vera otravitoare si e important sa cunoastem faptul ca exista contraindicatii suc aloe vera.
La ce sa fim atenti cand citim aloe vera contraindicatii? In primul rand o floare aloe vera inflorita poate da reactii alergice severe asa ca daca tineti planta in apartament sa o tineti intr-un balcon sau zona aerisita in perioada in care infloreste. In plus, atunci cand folosim aloe vera gel de baut sau tinctura de aloe vera, sau orice extract de aloe vera trebuie sa avem grija sa fie o dieta echilibrata.