Acneea comedoniana este o forma usoara de acnee, ale carei manifestari difera de cele ale formei vulgare (clasice) prin absenta leziunilor inflamatorii (leziunile rosii). Acneea usoara se manifesta prin exces de sebum si prezenta comedoanelor.
Sebumul este o substanta uleioasa, alcatuita din grasimi (lipide) si produsa de glandele sebacee. Productia de sebum se activeaza la pubertate, prin actiunea hormonilor sexuali asupra glandelor sebacee. Excesul de sebum poarta numele de seboree. Sebumul este vizibil in special in zona scalpului si fetei datorita numarului mai mare de glande sebacee la acest nivel. Excesul de sebum se manifesta prin ten gras, uleios, lucios, ce impiedica persistenta machiajului, cu acumularea unui exces de fond de ten pe anumite zone ale fetei (machiajul “curge”).
Comedoanele sunt leziunile elementare de acnee. Ele apar in urma acumularii de sebum la nivelul unui por, cu blocarea orificiului de evacuare al acestuia de un dop de keratina (celule moarte incomplet exfoliate). Comedoanele pot fi deschise si închise.
- comedoanele deschise sau punctele negre – sunt cele mai cunoscute leziuni de acnee. In cazul comedoanelor deschise, sebumul este situat la nivelul orificiului de deschidere al porului, fiind expus contactului cu oxigenul. Culoarea inchisa nu este cauzata de murdarie, ci de o reactie chimica a melaninei, pigmentul responsabil pentru culoarea pielii. In contact cu oxigenul, melanina se oxideaza si capata o culoare maro inchis, rezultand un punct negru. Punctele negre sunt localizate cel mai frecvent la nivelul nasului, barbiei, umerilor si spatelui.
- comedoanele inchise sau punctele albe – In cazul comedoanelor inchise, sebumul acumulat la nivelul porului este acoperit de un strat de celule moarte (celule superficiale ale pielii). Nefiind in contact direct cu aerul, melanina nu se va oxida si nu va forma punctul negru. Se dezvolta cel mai frecvent la nivelul fruntii, obrajilor si barbiei. Au dimeniuni foarte mici, fiind dificil de observat. Devin vizibile la intinderea pielii sau la palpare.
Tratamentul acneei comedoniene presupune o rutina adecvata de ingrijire si utilizarea unor produse antiacneice cu actiune keratolitica (de exfoliere). Se pot utiliza produse pe baza de peroxid de benzoil, retinoizi, acid azelaic sau acid salicilic. Tratamentele antiacneice vor fi intotdeauna utilizatate sub stricta supraveghere medicala, datorita reactiilor adverse importante, ce pot duce la agravarea leziunilor de acnee, daca sunt utilizate incorect. Afla mai multe despre regulile de ingrijire si tratamentele locale antiacneice.
Pe langa tratamentele la domiciuliu, acneea usoara se poate trata si prin proceduri dermato-cosmetice. https://beautylines.ro/tratamente-faciale-iasi-3/.