Reflexoterapie

Principiul pe care se bazează reflexoterapia este simplu: fiecărui organ îi corespunde un punct reflex pe corp. Când unul dintre organe este afectat, punctul său reflex semnalează problema. În zona respectivă se depun toxine care pot fi înlăturate prin masaj. Punctele reflexe sunt cel mai bine definite la nivelul mâinilor și picioarelor.

Reflexoterapia nu poate fi practicată de oricine, deoarece este necesară o bună cunoaștere a informației legate de punctele de masaj și de ceea ce reprezintă acestea. Aceasta nu pune diagnostice, ea constată zonele cu dezechilibru care au determinat tulburări funcționale și organice și ajută la refacerea armoniei energetice.

Reflexoterapia ajută la normalizarea funcțiilor organismului prin eliminarea toxinelor îmbunătățind astfel circulația sangvină. Buna circulație este vitală pentru buna funcționare a fiecărui organ sau a zonelor din organism. Depunerile toxice în zonele reflexe sunt datorate în special alimentației incorecte, sedentarismului sau stresului.

Tarife reflexoterapie

Durata 1 Sedinta 5 Sedinte 10 Sedinte
30 minute (TALPI) 90F / 100B RON 380F / 430B RON 580F / 680B RON

Principalii factori care duc la acumularea nocivă de toxine sunt:

  • Modul de viață, de alimentație;
  • Starea psihică și starea mentală;
  • Circulația sanguină insuficientă într-un anumit organ sau zonă corporală;
  • Bătăturile de la mâini sau picioare duc la staza circulatorie zonală;
  • Fracturi consolidate greșit sau calusuri vicioase la mâini, picioare sau coloana vertebrală, conduc la perturbări circulatorii și de flux nervos zonal, care afectează zonele corespondente;
  • Folosirea de încălțăminte incomodă sau strâmtă timp îndelungat, conduce la perturbări zonale ce influențează negativ funcțiile organice

Cui i se adresează reflexoterapia?

Reflexoterapia poate fi aplicată tuturor categoriilor de vârstă, în scop profilactic sau terapeutic a diferitelor afecțiuni acute sau cronice. Avantajul acestei metode constă în lipsa toxicității și a efectelor secundare, foarte des întâlnite în cazul tratamentelor medicamentoase. Prin reflexoterapie nu se tratează simptomatologia bolilor, ci cauzele lor. Reluarea normală a circulației sângelui în organul sau zona afectată este un mare câștig, deoarece o bună circulație sanguină conduce la accelerarea vindecării organelor atinse de boală, în plus determină reechilibrarea bioenergetică a zonei afectate.

Frecvența reflexoterapiei

Persoanelor sănătoase, care apelează la reflexoterapie în scop profilactic, sau pentru menținerea echilibrului fizic, psihic și energetic, li se recomandă toamna și primăvara un set de 10 ședințe (zilnic sau măcar de trei ori pe săptămână), iar în rest una pe săptămână sau chiar la două săptămâni.

În cazul afecțiunilor cronice tratamentul se recomandă cu regularitate de două-trei ori pe săptămână, iar în cazul celor acute, sau după o intervenție chirurgicală, sau un accident vascular, se poate apela la reflexoterapie chiar de două-trei ori pe zi, cu mențiunea că ședințele vor fi mai scurte și fără o presare intensă.

Reguli reflexoterapie

Pe parcursul curei se beau cel puțin doi litri și jumătate de apă pentru a susține procesul de detoxifiere. Este indicată o alimentație echilibrată, naturală, somn suficient, saună, mișcare, renunțarea la fumat și alcool sau cel puțin reducerea lor. Încălțămintea ușoară și elastică este și ea de mare ajutor.

Beneficii reflexoterapie

  1. Eliberarea de stres și rezolvarea dezechilibrelor din sistemul nervos, cum ar fi insomnia sau anxietatea. Această tehnică terapeutică ajută la eliberarea tensiunii emoționale acumulate și reduce anxietatea psihosomatică.
  2. Reglează funcțiile de veghe și de somn, conferind posibilitatea odihnei complete. În plus, față de eliminarea stresului, reflexoterapia activează sângele și circulația energiei psihice. Tratarea întregului sistem nervos al organismului prin punctele de presiune ale reflexoterapiei la nivelul piciorului influențează direct funcțiile limfatice și îmbunătățește funcția de apărare a organismului.
  3. Reglementarea sistemului digestiv. Această tehnică terapeutică îmbunătățește metabolismul, ajutând la eliminarea toxinelor. Reflexoterapia ajută la eliberarea acelor substanțe ce reprezintă un avantaj pentru sănătatea dumneavoastră. Reflexoterapia este o excelentă metodă de purificare a organismului.

Această tehnică terapeutică este ideală pentru toți cei care suferă de dureri de cap. Aduce beneficii în tratamentul bolilor comune, cum ar fi cele menționate mai sus, respiratorii, digestive, tulburări cardiace, circulatorii, hormonale, urinare, ale sistemului reproducător, depresiei, durerilor de spate, durerilor musculare, artritei și chiar alergiilor.

Reacții posibile

Efectul cel mai des întâlnit este o relaxare totală, pacienții descriind o senzație de descărcare, ușurare, în special la nivelul picioarelor. Uneori în timpul tratamentului pacienții acuză stări de frig, somn, datorită relaxării, sau o transpirație excesivă, cauzată de emoții. După tratament pacienții reacționează felurit, unii neobservând nici o modificare imediată, fiind nevoie de mai multe ședințe, pentru a începe procesul de purificare. Iar la alții aceasta se instalează chiar după prima ședință. Pe măsură ce ies din corp reziduurile ar putea cauza variate reacții cum ar fi: somnolență, insomnie, migrene, transpirații, agitație, iritabilitate, un gust rău în gură, prurit, amețeală, greață, micțiuni și scaune mai frecvente,
chiar diaree.

În cazul acestor reacții se recomandă o pauză de una două zile, în efectuarea tratamentului, și consum de lichide multe, astfel în cât organismul să poată elimina toxinele. De multe ori acest gen de reacții pot apărea încă din timpul ședinței, nu este un lucru de speriat, ci doar o dovadă că pacientul reacționează la tratament.

Reflexodiagnosticul

Constă în reperarea și interpretarea punctelor sensibile sau dureroase din zonele reflexogene, combinat cu informațiile primite din dialogul cu pacientul, despre afecțiunile sale și starea generală de sănătate. Prin reflexodiagnostic se poate descoperi o suferință morfofuncțională a organului corespondent, palpându-i zona reflexogenă, bogată în terminații nervoase și vasculare. Punctele reflexogene devin dureroase la presiune datorită depunerilor de toxine și dereglărilor energetice, și au drept consecință o proastă circulație sanguină și nervoasă. Boala se manifestă la palpat ca o împunsătură de cuțit sau ca niște boabe de orez sau nisip dureroase, aflate sub piele.

Grimasa apărută pe fața pacientului, sau o exclamație de durere, reprezintă semne certe că zona reflexogenă este afectată iar organul de care este legată se află în suferință. Este necesar să se facă o examinare atentă, deoarece unele puncte reflexe pot fi dureroase și datorită unor afecțiuni locale: bătături, tumori, traumatisme, malformații, boli
dermatologice, etc.

Grimasa apărută pe fața pacientului, sau o exclamație de durere, reprezintă semne certe că zona reflexogenă este afectată iar organul de care este legată se află în suferință. Este necesar să se facă o examinare atentă, deoarece unele puncte reflexe pot fi dureroase și datorită unor afecțiuni locale: bătături, tumori, traumatisme, malformații, boli
dermatologice, etc.

Pentru diagnosticare se folosesc cu precădere zonele reflexogene ale tălpilor, cele mai complexe și mai concludente zone de proiecție organică. În cazuri excepționale de persoane cu membrele inferioare amputate sau lezate grav, se poate folosi și examinarea și palparea zonelor reflexogene ale mâinilor.

Cu toate că palmele prezintă aceleași zone reflexogene ca și tălpile, diagnosticarea pe palme este mai greoaie și mai puțin precisă decât pe tălpi, datorită faptului că toxinele au tendința de a coborî spre zonele inferioare ale corpului, localizându-se în punctele reflexe din tălpi.

Reflexodiagnosticul cere, deci, un studiu amănunțit, experiență, sensibilitate deosebită și nu în ultimul rând, solide cunoștințe anatomice și patologice. Foarte important în diagnosticare este și dialogul preliminar cu pacientul.

Contraindicații reflexoterapie

Contraindicații absolute:

  • Inflamație acută a sistemului circulator sau limfatic;
  • Boală cardiacă ischemică (angină pectorală, tromboză, infarctul miocardic);
  • Boli ale venelor (flebită, varice, tromboză venoasă profundă, tromboza venei renale);
  • Boli ale vaselor și ganglionilor limfatici (limfoame, infecții);
  • Anevrisme;
  • Sarcini cu risc de avort;
  • Leziuni ale unor răni, fracturi, entorse sau alte probleme ce împiedică contactul direct.

Contraindicații relative:

  • Boala Sudeck;
  • Gangrena;
  • Boli infecțioase ale pielii (în funcție de evoluție sau sensibilitate se poate lucra cu mănuși);
  • Psihoza (se poate lucra atunci când pacientul este însoțit de un membru al familiei, însă nu se pot prezice reacțiile adverse);
  • La femeile însărcinate se va evita zona genitală.
TOP